Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Pohjoismaiset tasa-arvoministerit etsivät ratkaisuja sukupuolten tasa-arvoon ja HLBTI-ihmisten oikeuksiin kohdistuvaan vastustukseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2021 16.05
Uutinen

Pohjoismaiden tasa-arvo- ja HLBTI-asioista vastaavat ministerit kokoontuivat virtuaaliseen kokoukseen maanantaina 18. lokakuuta. Kokouksen puheenjohtajana toimi pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Ministerit keskustelivat kokouksessa yhteistyöstä ja keinoista kansainväliseen anti-gender-liikehdintään vastaamiseksi. Lisäksi aiheena oli YK:n koordinoima kansainvälinen Generation Equality kampanja, jonka tavoitteena on vauhdittaa tasa-arvon edistymistä. Ministerit käsittelivät hyväksi todettuja pohjoismaisia työskentelytapoja, joita hyödyntäen tasa-arvoa ja HLBTI-ihmisten oikeuksia voidaan turvata ja edistää vastustuksesta huolimatta. 

Sukupuolten tasa-arvon ja HLBTI-ihmisten oikeuksien vastustus on kasvanut kansainvälisesti viime vuosina. Yhteispohjoismaisilla ratkaisuilla maat voivat saavuttaa parempia tuloksia kuin kukin maa yksinään. 

- Pohjoismaiden tulee olla vahvoja ja yhtenäisiä ja käyttää johtajuuttaan tasa-arvon, HLBTI-ihmisten oikeuksien ja demokratian edistämisessä, sanoo ministeri Blomqvist.

- Työssä anti-gender-liikehdintää vastaan on erityisen tärkeää tukea ja tehdä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan, erityisesti tasa-arvoa, HLBTI-ihmisten oikeuksia ja demokratiaa edistävien järjestöjen ja liikkeiden kanssa. Suomen ajama ihmisoikeuksiin pohjaava ulkopolitiikka painottaa vahvasti kansalaisjärjestöjen rahoittamista eri puolilla maailmaa sekä niiden toiminnan ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämistä.

Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana vuoden 2021. Suomen puheenjohtajuuskauden pääteema on edistää pohjoismaiden pääministereiden visiota: Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Vision strategiset painopistealueet ovat vihreä Pohjola, kilpailukykyinen Pohjola ja sosiaalisesti kestävä Pohjola.

Lisätietoja

pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, [email protected], p. 02951 50029
erityisasiantuntija Hanna Onwen-Huma, [email protected], p. 02951 63233
 

 
Sivun alkuun