Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Sosiaali- ja terveydenhuollon aluekokeilu etenee: Kuusitoista kokeilusuunnitelmaa asiantuntijoiden arvioitavana

5.11.2010 10.27
Uutinen N5-56646

Kuusitoista aluetta on hakeutunut sosiaali- ja terveydenhuollon aluekokeiluun. Alueet ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Forssa, viisi Pohjois-Pohjanmaan kuntayhtymää ja Oulaisten kaupunki (Jokilaaksot), Kainuu, Keski-Savo, Keski-Uudenmaan kuusi kuntaa yhdessä Hyvinkään kanssa (Kuuma), Mikkeli, Oulu, Pori, Porvoo, Hanko ja Raasepori, Salo, Seinäjoki, Uusikaupunki, Vaasa ja Kouvola.

Kokeiluun hakeutuneet kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit jättivät suunnitelmansa sosiaali- ja terveysministeriöön lokakuun loppuun mennessä.

Suunnitelmat arvioidaan aluekokeilun tavoitteiden pohjalta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaa lainsäädäntötyötä valmistelevassa työryhmässä marraskuun aikana. Tämän jälkeen alueille annetaan asiantuntijapalaute suunnitelmista ja kokeilualueet kutsutaan mukaan kehittämään sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista järjestämistä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kuntaliiton kanssa.

Aluekokeilun lähtökohta on riittävän suuri kunta tai kuntien muodostama alue, joka vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluista sekä osasta erityistason palveluja yhtenä kokonaisuutena. Tavoitteina ovat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon eheys sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen organisointi sekä palvelukokonaisuuksien kehittäminen ihmiskeskeisesti.

STM, THL ja Kuntaliitto tarjoavat kokeiluun osallistuville kunnille asiantuntija-apua. Lisäksi kunnat voivat hakea rahoitusta Kaste-ohjelmasta, jonka yhtenä painopistealueena vuonna 2011 on sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden kehittäminen. 

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Juha Teperi, p. 09 160 72414, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Kari Haavisto, p. 09 160 74177, [email protected]

 

Palaa sivun alkuun