Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Sote- ja pelastustoimen uudistuksen lainsäädäntöön esitetään täsmennystä hoidon edellyttämien potilastietojen luovuttamisesta Uudenmaan, Helsingin ja HUSin viranomaisten välillä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2022 14.19
Tiedote
Verenpainemittari

Hallitus esittää muutoksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta annettuun lakiin ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annettuun lakiin. Ehdotuksen tavoitteena on turvata välttämättömien potilastietojen saatavuus Uudenmaan alueella sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa. Muutokset esitettiin valtioneuvoston istunnossa 17.2.2022.

Esityksessä ehdotetaan määräaikaisesti säädettäväksi, että potilastietoja voitaisiin luovuttaa hoidon edellyttämässä laajuudessa Uudenmaan maakunnassa potilasta hoitavalle terveyspalvelun järjestämisestä ja toteuttamisesta vastaavalle hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän toimivaltaiselle viranomaiselle, jos potilas ei ole kieltänyt tietojen luovuttamista. 

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietoja koskevan lainsäädännön kokonais-uudistusta, jossa keskeisenä tavoitteena on yhdenmukaistaa asiakas- ja potilastietojen luovutuksen sääntelyä. Hallituksen esittämät säädökset potilastietojen luovuttamisesta Uudellamaalla olisi tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi siihen asti, kunnes pysyvä sääntely saadaan voimaan.

Lait tulisivat voimaan vuoden 2023 alussa. 
 

Lisätietoja:

hallitusneuvos Joni Komulainen (STM) p. 0295 163 453, [email protected]

erityisasiantuntija Anna Kärkkäinen (STM) p. 0295 163 702, [email protected]

 
Sivun alkuun