Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Finland donerade covid-19-vaccin till Nicaragua

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.7.2022 9.30
Pressmeddelande 171/2022

Finland har donerat cirka 400 000 vaccindoser till Nicaragua. Vaccindoserna kom fram i början av juli. Finland har förbundit sig till den internationella vaccinsolidariteten och betonar särskilt rätten för de mest utsatta människorna att få vaccin mot covid-19.

Finland började donera covid-19-vaccin till låginkomstländer och medelinkomstländer hösten 2021 genom utrikesministeriet. Vaccin har donerats inom mekanismen för vaccinsamarbete Covax AMC, som främjar lika tillgång till vaccin globalt. Finland har utrett donationsobjekt och samarbetat med EU-kommissionen, de övriga nordiska länderna och EU-länderna.

Finland har tillräckligt med vacciner i lager ifall det behöver ges en fjärde vaccindos i större omfattning än nu. 

Finland har fått fler doser vaccin mot covid-19 än vad som behövs genom EU:s gemensamma vaccinanskaffning, eftersom det i början av pandemin inte var känt vilka vaccin som fungerar och får tillstånd att säljas. Upphandlingsmängderna påverkades också av målet att Finland skulle få vacciner så snabbt som möjligt.

Mer information

Sari Ekholm, medicinalråd, tfn 0295 163 447, [email protected]

 
Sivun alkuun