Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Ändringsförslagen om lagen om sekundär användning av personuppgifter har sänts på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.6.2022 12.24 | Publicerad på svenska 10.6.2022 kl. 13.35
Pressmeddelande 149/2022

Det föreslås att kraven på informationssäkra driftmiljöer i lagen om sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården (lagen om sekundär användning) ändras så, att det blir möjligt att lämna ut vissa i lagen angivna personuppgifter utanför Finland. Syftet med ändringen är att det ska vara möjligt att använda registeruppgifter om finländare för internationella forskningar och att  samtidigt garantera en hög nivå på datasäkerheten och dataskyddet. Utlåtandena om förslagen ska lämnas in före den 29 juli 2022.

Syftet med lagen om sekundär användning är att det ska vara möjligt att använda klient- och patientuppgifterna inom social- och hälsovården på ett informationssäkert sätt i forskning, undervisning, kunskapsbaserad ledning och utvecklings- och innovationsverksamhet. Lagen gör det möjligt att använda klient- och patientuppgifterna inom social- och hälsovården också för andra ändamål än de ursprungliga användningsändamålen (s.k. sekundär användning). 

De personuppgifter som avses i lagen om sekundär användning kan med stöd av ett dataanvändningstillstånd lämnas ut endast för användning i tillståndsmyndigheten Findatas informationssäkra driftmiljö eller i en sådan informationssäker driftmiljö som auditerats på det sätt som föreskrivs i lagen om sekundär användning.  

Kravet om att personuppgifter ska behandlas i en sådan informationssäker driftmiljö som avses i lagen kan medföra utmaningar särskilt när man för en internationell forskning behöver använda social- och hälsovårdsuppgifter från Finland och datamaterial från andra länder samtidigt. I andra länder har man inte tillräcklig kännedom om lagens auditeringskrav, och hittills har ingen utländsk aktör gått in för att auditera sina egna system i enlighet med lagen om sekundär användning.  

Syftet med ändringarna är att det ska vara möjligt att använda registeruppgifter om finländare i det internationella forskningssamarbetet och att samtidigt garantera en hög nivå på datasäkerheten och dataskyddet. I propositionen föreslås det att kraven på informationssäkra driftmiljöer i lagen om sekundär användning ska ändras så att kraven inte utgör ett hinder för att lämna ut de personuppgifter som avses i lagen också till informationssäkra driftmiljöer som finns i andra länder. 

Mer information
 

Essi Suonvieri, jurist, [email protected]
Joni Komulainen, regeringsråd, [email protected]

 
Sivun alkuun