Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työryhmä: rokotuskattavuutta voidaan lisätä kehittämällä palvelujärjestelmää ja lainsäädäntöä

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 15.5.2019 9.00
Tiedote

Rokotuskattavuutta voidaan Suomessa parantaa muun muassa varmistamalla riittävät henkilöresurssit neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Näin esittää rokotustoiminnan kehittämistä selvittänyt työryhmä. Työryhmä ei esitä pakkotoimia rokotuskattavuuden lisäämiseksi.

Työryhmän mukaan puuttuvat rokotusannokset lapsille pitäisi pysytä antamaan nykyistä helpommin. Siksi neuvoloissa voisi harkita aukioloaikoja myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta kaikilla perheillä olisi mahdollisuus saada vastaanottoaikoja. Terveydenhoitajilla ja lääkäreillä pitäisi myös olla riittävästi aikaa keskustella vastaanotolla rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kanssa.

Aikuisille pitäisi saada rokotusaikoja perusterveydenhuollossa ilman viivytyksiä.

Lapsen ja huoltajien oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä työryhmä selkiyttäisi ottaen huomioon lapsen etu ja lapsen terveyden ja hengen suojelun velvoite. Ristiriitoja voi olla erityisesti tilanteissa, joissa vanhemmilla on eriäviä näkemyksiä lapsen rokotuksista.

Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun työryhmä käynnistäisi välittömästi.

Muistutukset puuttuvista rokotuksista tekstiviestillä suoraan tietojärjestelmästä

Potilastietojärjestelmää työryhmä ehdottaa kehitettäväksi niin, että hälytykset puuttuvista rokotuksista määritettäisiin kansallisesti. Järjestelmästä voitaisiin lähettää esimerkiksi tekstiviestillä muistutuksia ja hälytyksiä puuttuvista rokotuksista. Omakanta-palvelua kehitettäisiin niin, että sen kautta voisi helposti itse seurata omaa rokotussuojaa. 

Rokotuskattavuuden väestöseurantaa työryhmä esittää tehostettavaksi, jotta tietoja rokotuskattavuudesta voitaisiin hyödyntää paikallisesti nykyistä paremmin.

Rokotustoimintaan liittyvän palvelujärjestelmän ja lainsäädännön kehittämisen lisäksi työryhmä esittää, että rokotuksia koskevan tiedon ja opetuksen määrää lisätään perusopetuksessa ja toiseen asteen koulutuksessa. Kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten perus- ja täydennyskoulutukseen sisällytettäisiin nykyistä enemmän tietoa rokotuksista ja rokottamisesta.

Luottamusta rokotuksiin viestintää tehostamalla

Rokotusten myötä monet taudit ovat käytännössä hävinneet, minkä vuoksi tieto ja ymmärrys rokotusten tarpeellisuudesta ja tautien haitallisuudesta on hämärtynyt. Siksi työryhmä lisäisi koko väestölle havainnollista viestintää rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista, niiden oireista ja mahdollisista komplikaatioista väestö- ja kieliryhmät huomioon ottaen.

Työryhmä kohdentaisi lisää rahoitusta rokotuskattavuuteen ja -luottamukseen vaikuttavien syiden tutkimukseen.

Työryhmän puheenjohtajana oli johtaja Kari Ilmonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lisätietoja antavat:

johtaja Kari Ilmonen, p. 02951 63299

lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen, p. 02951 63324

ylilääkäri Taneli Puumalainen p. 02952 46080

 
Sivun alkuun