Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Uusi Tesso pohtii palvelujen arvoa

Julkaisuajankohta 9.8.2013 7.00
Uutinen N5-62858

Juuri ilmestyneessä Tessossa pohditaan ovatko palvelut rahanmenoa vai investointeja. Teemaan liittyen tutustutaan Imatralla ennaltaehkäisevään perhepalvelumalliin, jonka tuloksena huostaanotot ovat vähentyneet ja lastensuojelun kulut kääntyneet pitkästä aikaa laskuun.

Ennaltaehkäisystä tuli investointi

Tesson pääkirjoituksessa ylijohtaja Aino-Inkeri Hansson punnitsee paljon puhutun sote-uudistuksen vaikutusta palveluihin. Koska lisää rahaa ei ole näköpiirissä, ei palvelujen uudistuksilta voida välttyä.

Paranevatko peruspalvelut sote-uudistuksen toteutuessa?

Ruotsissa potilaat voivat valita, mihin terveyskeskukseen ja kenen lääkärin potilaiksi he haluavat. Lääkäriään voi vaihtaa vaikka joka päivä. Hyvää hoitoa tavoitellaan silti kustannustehokkaasti.

Ruotsissa lääkärin voi valita vapaasti - raha seuraa potilasta

Työn ja perheen yhteensovittamista on pyritty helpottamaan porrastamalla päivähoidon maksuja. Liperin kunnassa kokeiltiin ensimmäisten joukossa tuntiperusteisia maksuja: vanhemmat säästävät hoitomaksuissa, ja lapset saavat viettää aiempaa enemmän aikaa kotona. Kokeiluun ovat olleet tyytyväisiä niin työntekijät kuin vanhemmatkin.

Leikkiä tunti kerrallaan

 
Sivun alkuun