Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

WHO:n yleiskokouksessa keskustellaan alkoholistrategiasta ja ei-tarttuvista taudeista

Julkaisuajankohta 17.5.2010 11.05
Uutinen N5-54840
Maailman terveysjärjestön yleiskokous (WHA) kokoontuu Genevessä 17.-21.5.2010. Suomen delegaatiota johtaa peruspalveluministeri Paula Risikko.

WHO:n yleiskokous keskittyy tämän vuoden yleiskeskustelussa YK:n vuosituhattavoitteiden toimeenpanoon. Muista käsiteltävistä asioista Suomi pitää tärkeänä erityisesti alkoholistrategian hyväksymistä sekä keskustelua ei-tarttuvista taudeista ja terveydenhuoltohenkilöstön kansainvälisestä rekrytoinnista.

Ministeri Risikko korostaa puheenvuorossaan WHO:n maailmanlaajuista johtajuutta ja ohjausta kansainvälisessä terveyspolitiikassa, erityisesti perusterveydenhuollon vahvistamisessa.

"Koulutetun ja osaavan työvoiman saatavuus on avainasemassa terveyden parantamisessa. WHO:n ohjausta ja terveysjärjestelmien vahvistamista tarvitaan esimerkiksi ei-tarttuvien tautien ehkäisyssä ja naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä."

"Olemme erittäin iloisia alkoholistrategiasta ja ei-tarttuvien tautien ehkäisystrategian toimeenpanon edistymisestä. Suomessa on jo kansallisesti toteutettu monia toimenpiteitä, kuten alkoholiveron nosto ja ravitsemussuositukset, joilla voidaan ehkäistä sairastumista ja alkoholihaittoja. Työtä kuitenkin riittää väestöryhmien välisten terveyserojen kaventamisessa. Meidän on muistettava, että eri väestöryhmillä on erilaisia tarpeita. Väestöryhmien välisiä terveyseroja ei voida kaventaa, ellemme räätälöi palveluja sopiviksi eri väestöryhmille."

Ministeritapaamisessa keskustellaan naisten terveydestä

Ministeri Risikko osallistuu Genevessä myös kansainvälisen naisjohtajaverkoston (Council of Women World Leaders) tapaamiseen, jonka erityisaiheena tänä vuonna on WHO:n raportti "Naiset ja terveys". Tapaamisessa ministeri puhuu muun muassa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä naisten kokeman väkivallan vaikutuksista terveyteen.

"Suomessa matala kynnys ehkäiseviin palveluihin on vähentänyt huomattavasti teiniraskauksia ja -abortteja. Laajalla äitiys- ja lastenneuvolaverkostolla ja koulutetulla, ystävällisellä henkilökunnalla on suuri merkitys naisten terveydelle. Myös terveydenhuollon ammattilaisten sukupuolella on merkitystä. Kehitysmaihin tarvitaan lisää erityisesti naispuolisia terveydenhuollon ammattilaisia auttamaan äitejä, vastasyntyneitä ja pieniä lapsia."

Ministeri Risikko muistutti siitä, että naisten kokeman väkivallan muodot vaihtelevat eri maissa.

"Suomessa parisuhdeväkivalta on uhka naisten terveydelle ja turvallisuudelle. Monissa muissa maissa naisten terveyttä uhkaavat myös sotilaalliset konfliktit ja niiden mukanaan tuoma väkivalta. On tärkeää suojella naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia konfliktitilanteissa ja ottaa heitä mukaan myös rauhanprosesseihin ja kriisinhallintaan."

Lisätietoja

Ylitarkastaja Hannele Tanhua, p. 09 160 74139, 050 4906893
Neuvotteleva virkamies Taru Koivisto, p. 09 160 73166, 050 3278352

 
Sivun alkuun