Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Sokerialan monipuolistamistukiohjelma käynnistyy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2007 11.35
Tiedote -

Vuoden 2005 lopulla tehtyyn EU:n sokeriuudistukseen perustuva monipuolistamistukiohjelma on käynnistymässä. Sokerin rakenneuudistusta koskevilla alueilla alkaa monipuolistamistukiohjelma, jonka avulla kannustetaan kehittämään sokerijuurikkaan viljelylle ja sokerin tuotannolla korvaavia vaihtoehtoja. Tuki on tarkoitettu sokerijuurikkaan viljelijöille, alueen ja kuntien kehittämisorganisaatioille sekä yrityksille. Tavoitteena on luoda uusia toimeentulomahdollisuuksia ja työpaikkoja.

Monipuolistamistukiohjelmalla ei tueta perusmaatalouden investointeja, vaan investointeja, joilla kehitetään muuta yritystoimintaa, esimerkiksi maataloustuotteiden ja puun jatkojalostusta, metalli- ja muovituotteiden tuotantoa, bioenergian tuotantoa tai maatilamatkailua. Käytössä on myös kehittämistukea. Toimenpiteiden tulee olla samanlaisia kuin Manner-Suomen maaseutuohjelmasta tuettavat toimintalinjan 1 ja 3 toimenpiteet.

Monipuolistamistukeen käytettävä kokonaisrahamäärä perustuu sokerikiintiöön, josta Suomessa sijaitsevat yritykset luopuivat. Suomi luopui tällöin 56 087 tonnin sokerikiintiöstä. Markkinointivuodelle 2007/2008 tuotantoon jäävä sokerikiintiö on 90 000 tonnia. Monipuolistamistukeen käytettävissä oleva rahamäärä on enintään 6 141 526,50 euroa. Raha tulee kokonaan EU:sta.

Kaikki sokerijuurikkaanviljelyalueiden TE-keskukset ottavat vastaan monipuolistamistukihakemuksia. Kukin TE-keskus antaa hakemuksesta lausunnon, jossa arvioidaan, noudattaako hanke Manner-Suomen maaseutuohjelman ja erikseen alueellisesti asetettuja valintakriteerejä. Lopullinen päätösten teko tapahtuu keskitetysti Varsinais-Suomen TE-keskuksessa. Maaseutuvirasto vastaa tukijärjestelmän hallinnointiin ja toimeenpanoon liittyvistä asioista, kuten hakuajankohdasta. Hankkeiden toteutusaikaa on syyskuun loppuun 2010.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Esko Juvonen, p. (09) 1605 3345, 040 7336218

 
Sivun alkuun