Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Demokratiapalkintojen haku käynnissä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 7.9.2012 11.27
Uutinen

Demokratiapalkinto on oikeusministeriön vuosittain jakama palkinto demokratiaa edistäneille tahoille. Yhteistyökumppaneita ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Raha-automaattiyhdistys, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry. Palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Palkinnon teema vaihtelee vuosittain. Vuonna 2012 palkitaan lasten ja nuorten osallistumisoikeuksien toteutumista sekä osallistumista ja vaikuttamista edesauttavaa toimintaa.

Teemavalinnan tavoitteena on nostaa esille se, että demokratian tulevaisuus riippuu lasten ja nuorten mahdollisuuksista ja halukkuudesta osallistua ja vaikuttaa omassa lähiympäristössään sekä yhteiskunnassa laajemminkin. Samalla halutaan kiittää kaikkia suomalaisia lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen parissa työskenteleviä tahoja. Palkittava voi myös itse olla lapsi tai nuori.

Palkintosumma on 10 000 euroa, joka voidaan jakaa useammalle taholle. Ehdokkaita voivat ilmoittaa yksittäiset ihmiset, järjestöt ja muut organisaatiot, jotka haluavat kiittää tiettyä toimijaa tai nostaa esille tietyn toimintamuodon.

Palkittavat valitsee raati, jonka jäseniä ovat laulaja Diandra Flores, jalkapalloilija Teemu Pukki, Plan Suomi Säätiön lastenhallituksen jäsen Jimi Kuusipalo ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry:n puheenjohtaja Senni Raunio.

Raati valitsee kaksi toimijaa ja kolmas toimija valitaan yleisöäänestyksellä oikeusministeriön ylläpitämässä Otakantaa.fi-verkkopalvelussa. Esikarsinnan ehdokkaista tekee palkinnon suunnitteluryhmä.

Palaa sivun alkuun