Hyppää sisältöön

Den första nationella kulturmiljöstrategin på remiss

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2013 8.41
Nyhet

Arbetsgruppen som utarbetat den första nationella kulturmiljöstrategin har färdigställt ett förslag till strategi. Strategin som skickades ut på remiss den 28 juni innehåller tre spetsteman: kulturmiljön som möjlighet, hållbar utveckling samt en god kulturmiljöförvaltning.

Arbetsgruppens utgångspunkt var att kulturmiljön omfattar betydande kulturella, ekonomiska, sociala och ekologiska resurser. Målet med strategin är att öka förståelsen för de möjligheter som kulturmiljön erbjuder, främja värnandet och ett hållbart utnyttjande av kulturmiljön. Strategin avser att stärka olika aktörers förutsättningar att verka för kulturmiljöns bästa och att poängtera betydelsen av samarbete och fastighetsägarnas och medborgarnas verksamhet.

I strategin presenteras 30 åtgärder som ska vidtas för att målen ska kunna nås. Åtgärderna har grupperats enligt de strategiska mål man har ställt för framtiden.

Med kulturmiljö avses den helhet som består av den byggda miljön, traditionella landskap och fasta fornlämningar. Utarbetandet av kulturmiljöstrategin grundar sig på regeringsprogrammet och det har utarbetats under miljöministeriets och undervisnings- och kulturministeriets ledning. Framställningen till utarbetande av en kulturmiljöstrategi ingick också i statsrådets redogörelse 2010 om kulturens framtid.

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 2 september 2013. Avsikten är att statsrådet fattar ett principbeslut om strategin hösten 2013.

Den svenskspråkiga versionen av utkastet till strategi hittar du på miljöministeriets webbplats. 
 

Ytterligare information

  •  Byggnadsrådet Matti Vatilo, miljöministeriet, tfn 040 506 1168, [email protected] 
  •  Kulturrådet Leena Laaksonen, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 3 30175
  •  Kulturrådet Päivi Salonen, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02 953 30281, fornamn.efternamn @minedu.fi

Sivun alkuun