Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Europeana avasi tietonsa vapaasti hyödynnettäväksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö
18.9.2012 14.13
Uutinen

Sovelluskehittäjille, suunnittelijoille ja digitaalisten innovaatioiden kehittäjille on avautunut runsaasti uusia mahdollisuuksia, kun digitaalisen aineiston Europeana-portaali avasi yli 20 miljoonan kulttuurikohteen tiedot vapaasti hyödynnettäväksi.

Kokonaisuus sisältää Euroopan digitoitujen kulttuuriaarteiden kuvailutiedot. Metatiedot julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Creative Commons CC0 Public Domain Dedication -ehtojen alaisina. Eli kuka tahansa voi käyttää aineistoja ilman rajoituksia. Europeanan metatietojen avaaminen on käänteentekevä tapahtuma avoimen datan saatavuudessa. Muutos edistää merkittävästi Euroopan komission tavoitetta luoda kasvua digitaalisilla innovaatioilla.

Oikeuksista luopuessaan Europeanaan aineistoa tuottavat organisaatiot antavat myös oikeuden aineistojen käyttöön linkitetyn avoimen datan sovelluksissa. Tämä avaa mahdollisuuksia yhdistää Euroopan suurten kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistoja muiden sektorien, kuten matkailun ja tiedonvälityksen, dataan.

Europeana-portaalista on haettavissa runsaasti myös suomalaista kulttuuriperintöaineistoa, muun muassa äänitteitä, museoesineitä, taidekuvia, vanhoja sanomalehtiä, kirjeitä, luonnontieteellistä aineistoa ja videoita.

Suomesta Europeanan kehittämisessä on mukana Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke, ja suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoa välitetään Europeanaan Kansalliskirjaston Formula-palvelun kautta.

http://www.europeana.eu  
http://www.kdk.fi/fi/europeana-ja-muut-hankkeet  

Lisätietoa: suunnittelija Tapani Sainio, Kansalliskirjasto, puh. 050 318 2314

Lähde: Kansalliskirjasto

Sivun alkuun