Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Understöd som kan sökas i november

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.11.2013 10.44
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet stöder projekt inom bl.a. utbildning, forskning, kultur, idrott och ungdomsarbete. Ministeriet beviljar statsunderstöd beroende på prövning främst till samfund.

Understöden är uppdelade enligt område. Läs mer om respektive understöd genom att klicka på länken.

Utbildning

18.11. Specialunderstöd för åtgärder som främjar jämlikhet

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar statens specialunderstöd 2014-2015 för åtgärder som minskar skillnaderna mellan skolor och stöder skolor i en utmanande verksamhetsmiljö.
Understödet kan sökas av anordnare av grundläggande utbildning. Understöden riktas till skolor som ligger i områden med hög arbetslöshet, lägre utbildningsgrad än genomsnittet samt där en stor andel av befolkningen talar ett främmade språk.

29.11. Specialunderstöd för att minska på undervisningsgrupperna 

Undervisnings- och kulturministeriet delar ut specialfinansiering för att minska gruppstorlekarna inom den grundläggande utbildningen, förutsatt att riksdagen godkänner anslagsförslaget i budgetpropositionen. Anordnare av utbildning kan ansöka om statsunderstöd.

Statens specialunderstöd kan användas till lärarnas lönekostnader för att anställa resurslärare, att öka antalet uppdelade timmar samt till att dela grupperna

Konst och kultur

1.11. Statsunderstöd för riksomfattande organisationer för film och audiovisuell kultur

Statsunderstöden är avsedda för riksomfattande organisationer inom film- och avbranschen, vars främsta syfte är att främja kulturverksamhet inom detta konstområde i Finland.

15.11. Kommunernas kulturverksamhet: utvecklings- och försöksverksamhet och specialuppgifter

Med understödet stöds utvecklings- och försöksverksamhet och specialuppgifter i kommunernas kulturverksamhet. Syftet är att utöka och bredda tillgången till och tillgången på konst- och kulturtjänster i hela landet.

22.11. Kostnader för övergångsskedet i anslutning till trådlösa radiomikrofoner (på finska)

Undervisnings- och kulturministeriet utlyser igen ett understöd i anslutning till de kostnader som kulturaktörer ställs inför då de radiofrekvenser som är ämnade för trådlösa mikrofoner ändras.

Det har skett ändringar i ansökningsvillkoren. De ansökningar som redan mottagits av ministeriet tas automatiskt i beaktande och man kan vid behov komplettera sin ansökan så att den motsvarar de nya villkoren.

25.11. Informationscentra på konstområden och kulturtidningar som riktar sig till utlandet 
Syftet med understödet är att stödja den verksamhet som informationscentren inom konstområdena bedriver, projekt inom kulturexporten och kulturtidskrifter som riktar sig utomlands samt att skapa förutsättningar för den verksamhet som stödnätverket för kulturexport bedriver.

28.11. Kulturell verksamhet som gäller utlandsfinländare

Understödet är avsett att stödja organisationer för utlandsfinländare.

29.11. Handikappsammanslutningars kulturella verksamhet samt främjande av kulturell tillgänglighet

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar årligen handikapporganisationer och -sammanslutningar statsunderstöd för konst- och kulturverksamhet. Understöd beviljas också för projekt som främjar tillgängligheten till kultur. I det senare fallet kan också olika aktörer på kulturens område ansöka om projektbidrag.

29.11. Främjande av fredsarbete

Kultur- och undervisningsministeriet beviljar statsunderstöd för främjande av fredsarbete. Understöd beviljas antingen som allmänt understöd för verksamheten eller som specialunderstöd för projekt.

Allmänt understöd kan beviljas åt riksomfattande allmänorganisationer inom fredsarbetet, organisationer för fredsarbete inom specialsektorer så som till exempel enskilda branscher, samt för regionala allmänorganisationer inom fredsarbetet. En mindre del av det disponibla anslaget kan även beviljas i form av specialunderstöd för tidsbundna projekt inom fredsarbetet.

30.11. Regionala danscentra

Syftet med understödet är att främja uppkomsten av regionala danscentra i vårt land och stöda deras verksamhet.

Idrott

29.11. Statsunderstöd för idrottsutbildningscentra (på finska)

De understöd man kan ansöka om är kvalitetsunderstödet för fritt bildningsarbete, utvecklingsunderstödet för fritt bildningsarbete, utvecklingsunderstödet för särskilda utbildningsuppgifter samt studiesedelunderstödet för 2014.

8.11. Statsunderstöd till idrottsakademier

Syftet med anslaget är att främja etisk och samhällsansvarig elitidrottsverksamhet genom att för unga idrottare som siktar mot toppen trygga möjligheter att förena den dagliga träningen och studierna. Statsunderstöd kan beviljas för kostnader som förorsakas av lokal samordning av akademiverksamheten samt sakkunnigtjänster som erbjuds idrottarna.

Ungdomsärenden

29.11. Verkstäder för unga, nationella understöd

Undervisnings-och kulturministeriet lediganslår statsbidrag till ungdomsverkstäder under förutsättning att riksdagen i budgeten för år 2014 anvisar medel för ändamålet.

Nationella understöd för ungdomsverkstäder ansöks hos ungdomsväsendet vid den närings-, trafik- och miljöcentral som verkstaden ligger i.

Ansökningsblanketter och anvisningar fås från närings-, trafik- och miljöcentralens ungdomsväsende.

29.11. Årsundestöd riksomfattande ungdomsorganisationer och serviceorganisationer för ungdomsarbete

Allmänt understöd för verksamheten i riksomfattande ungdomsorganisationer och serviceorganisationer för ungdomsarbete kan sökas endast av organisationer som har godkänts för statsunderstöd enligt ungdomslagen.

Allmänt understöd för verksamheten i riksomfattande organisationer som bedriver ungdomsarbete kan sökas av registrerade riksomfattande organisationer, i vilka verksamheten åtminstone till en del är ungdomsarbete och där ungdomsarbetet till volymen kan jämföras med verksamheten i en riksomfattande ungdomsorganisation.

 
Sivun alkuun