Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Kirjastopalveluille riittää käyttöä ja käyttäjiä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 24.4.2012 11.02
Uutinen

Tuoreiden kirjastotilastojen mukaan keskiarvosuomalainen kävi viime vuonna kirjastossa kymmenkunta kertaa. Kirjoja tai muuta aineistoa lainatattiin keskimäärin 18 kappaletta vuodessa.

Kirjastopalvelujen saatavuus avainasemassa - itsepalvelukirjasto aloitti huhtikuussa

Kirjastotilastojen mukaan suomalaiset ovat yhä ahkeria lukijoita ja kirjaston käyttäjiä: vuonna 2011 kirjastoissa käytiin yhteensä 53 miljoonaa kertaa ja niistä lainoja tehtiin yhteensä 100 miljoonaa. Kirjastojen verkkopalveluja käytettiin myös ahkerasti: 57 miljoonaa kertaa.

Kirjastotilastot löytyvät internetistä tietokannasta, johon kuntien kirjastot ovat syöttäneet tiedot viimevuotisesta toiminnastaan. Tilastotiedot ovat saatavilla myös avoimena datana excel ja xml -muodoissa.

Yleisistä kirjastoista on saatavilla vertailukelpoista tilastotietoa usean vuosikymmenen ajalta. Tietoja käytetään paikallisen, alueellisen ja kansallisen kehittämisen, päätöksenteon ja valtakunnallisen arvioinnin pohjana.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopolitiikka 2015 -ohjelman mukaan kirjastopalveluja on oltava tarjolla siellä, missä ihmiset liikkuvat, yhtä hyvin fyysisessä kuin virtuaalisessa tilassa. Palvelujen tulee olla tarjolla ihmisten arkireittien varrella, helpon matkan päässä ja asiakkaalle sopivina aikoina.

Kirjastojen laatusuosituksen mukaan kirjastopalveluja tulee tarjota lähipalveluina. Kirjaston palvelupisteet sijoittuvat väestön asumisen ja liikkumisen kannalta keskeisille paikoille. Haja-asutusalueilla palveluja turvataan autopalveluilla ja asiointikuljetuksilla.

Kirjastopalvelujen saatavuutta ja tehokasta käyttöä edistävät riittävät ja asiakkaiden asiointimahdollisuuksien kannalta oikein sijoitetut aukioloajat. Tavoitteena on että aukioloajat sopivat mahdollisimman monille erilaisille asiakasryhmille.

Hämeenlinnassa kokeillaan, miten asiakkaat osaavat asioida kirjastossa myöhään iltaisin, jossa ei ole henkilökuntaa paikalla.

Maanantaina 23. huhtikuuta Jukolan kirjaston aukiolo laajeni uuden toimintatavan myötä lähes 40 tuntia viikossa. Kirjaston henkilökunta palvelee kuten ennenkin, mutta lisäksi kirjastoa voi käyttää itsepalveluna aikaisin aamulla ja useimpina arki-iltoina kello kymmeneen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa kokeilussa kulkukorttina toimii kirjastokortti.

Asiakkaat voivat lukea lehtiä, surffailla tietokoneilla tai lainata ja palauttaa aineistoa. Kirjastossa on käytössä kulunvalvonta, ja aineisto on suojattu hälytysjärjestelmällä.

 

Linkkejä:

Palaa sivun alkuun