Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Bibliotekstjänster används flitigt

Undervisnings- och kulturministeriet 24.4.2012 11.02
Nyhet

Enligt nyutkommen biblioteksstatistik besökte finländare i genomsnitt ett bibliotek ett tiotal gånger förra året. Per år lånar man i genomsnitt 18 böcker eller annat material.

Tillgänglighet till bibliotekstjänster har en nyckelposition - försök med självbetjäningsbibliotek 

Enligt biblioteksstatistiken är finländare fortsättningsvis flitiga läsare och biblioteksbesökare: under 2011 besöktes biblioteken 53 miljoner gånger och utlåningarna var totalt 100 miljoner. Även bibliotekens webbtjänster användes flitigt: 57 miljoner gånger.

Biblioteksstatistik hittar du på webben i en databas där kommunernas bibliotek har matat in information om sin verksamhet det senaste året. Statistikinformationen går också att få som öppen data i Excel eller X-ml -format.

Det finns jämförbar statistikinformation om allmänna bibliotek från tiotals år tillbaka. Informationen används som bas för den lokala, regionala och nationella utvecklingen, beslutsfattandet och den riksomfattande utvärderingen.

Enligt undervisnings- och kulturministeriets program Bibliotekspolitik 2015 bör bibliotekstjänster erbjudas där det rör sig människor, såväl fysiskt som virtuellt. Tjänsterna bör finnas tillgängliga i samband med människors vardagsrutter, på en lätt resas avstånd och under tider som passar kunden.

Enligt bibliotekens kvalitetskriterier borde bibliotekstjänsterna erbjudas som närtjänster. Bibliotekens verksamhetsplatser skall finnas på centrala platser i förhållande till hur befolkningen bor och rör sig. I glesbygder tryggas tjänsterna med hjälp av biltjänster och transport.

Bibliotekens tillgänglighet och effektivt användande av bibliotekstjänster främjas av öppethållningstiderna anpassas efter kundernas möjligheter. Målet är att öppethållningstiderna passar så många olika kundgrupper som möjligt.

I Tavastehus provar man på hur kunderna klarar av att använda biblioteket sent på kvällen då personalen inte finns på plats.

På måndagen den 23 april inledde Jukola biblioteket en ny form av verksamhet och öppethållningstiderna ökade med nästan 40 timmar i veckan. Bibliotekets personal betjänar som förut, men därutöver kan man besöka biblioteket tidigt på morgonen och under flera vardagskvällar fram till klockan tio. Då gäller självbetjäning. Under försöket, som understöds av undervisnings- och kulturministeriet, fungerar bibliotekskortet som passerkort.

Kunderna kan läsa tidningar, surfa på nätet eller låna och lämna tillbaka material. Biblioteket övervakar vem som kommer och går, och materialet är skyddat med ett alarmsystem.

Palaa sivun alkuun