Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen -toimintaohjelman loppuraportti on ilmestynyt

Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.4.2013 15.01
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän laatima Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen -toimintaohjelma 2009-2013 edisti osaltaan hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa kulttuuriyrittäjyyttä ja -vientiä, luovaa taloutta ja Suomen maakuvaa. Loppuraportti luovutettiin kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle tiistaina Helsingissä.

Ohjelma täydensi Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelmaa sekä tuki Suomen matkailustrategian ja sen pohjalta annetun valtioneuvoston periaatepäätöksen toteuttamista. Toimintaohjelman toteuttamisessa painottuivat kulttuurin matkailullista tuotteistamista tukevien selvitysten tuottaminen ja rakenteiden luominen.

Maailman matkailujärjestö UNWTO kirjasi 1,035 miljardia kansainvälistä saapumista vuonna 2012. Suomessa kävi 7,3 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa vuonna 2011. Kasvua oli 17 prosenttia eli yli miljoona matkailijaa vuoteen 2010 nähden. Suomella on hyvät mahdollisuudet suunnata kansainvälisen matkailun kehittämistä kohti kulttuurimatkailua.

Tulevaisuudessa olisi perusteltua kehittää teemallisia kokonaisuuksia. Erityistä huomiota on kiinnitettävä matkailutulojen kohdentamiseen kulttuuriin sekä kulttuuriperinnön ja -ympäristön ylläpitoon. Jotta kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen työllistäisi tuottavasti taiteilijoita ja luovien alojen työntekijöitä, edellyttää se kumppanuutta matkailuelinkeinon kanssa ja luovia organisoitumisratkaisuja.

Matkailua palveleva kulttuuritarjonta voi parhaimmillaan antaa myös paikalliselle väestölle lisämahdollisuuksia harrastaa kulttuuria. Kulttuurimatkailu on myös kulttuurivientiä. Kulttuurituotteiden saatavuutta olisi parannettava ja kiinnitettävä huomiota niiden osuuteen matkailupalveluissa.

Julkaisu on osoitteessa http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2013/Matkailu_ja_kulttuuri.html?lang=fi  

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Anne Mattero, puh. 0295 3 30206

Sivun alkuun