Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

1,7 miljoner till utvecklande av idrott och motion för barn och unga

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2014 12.34
Nyhet

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har beviljat totalt 1 700 000 euro till riksomfattande och regionalt utvecklande av idrott och motion för barn och unga. Understöden beviljas ur tipsmedel. Understödsanslaget är ca 20 procent mindre än 2013.

Genom att utveckla idrott och motion för barn och unga verkställs regeringsprogrammets riktlinjer om att bland barn och unga främja en livsstil som hela livet baserar sig på motion samt jämställdhet i fråga om möjligheterna till hobbyverksamhet. Huvudmålet är att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga så att den motsvarar rekommendationerna.

De understödda projekten riktar sig till familjemotion, motion för barn under och i skolåldern, att förebygga utslagning, åtgärder som stöder utvecklandet av idrott och motion för barn och unga samt övriga projekt.

Det största understödet beviljades till Valo ry för en heltäckande och vidsträckt riksomfattande utvecklande på lång sikt av idrott och motion för barn och unga. I helheten för barn under skolåldern finansierades ett utvecklingsprojekt för motion inom småbarnspedagogiken.

I helheten för barn i skolåldern understöddes på ett mångsidigt sätt projekt som stöder fysiskt aktivitet för skolbarn, främjande av motion och välfärd ut olika synvinklar samt det riksomfattande programmet Skolan i rörelse. Med fanns också bl.a. främjande av motion i vardagen samt utvecklande av webbmiljöer och klubbverksamhet i högstadiet.

I gruppen för förebyggande av utslagning fanns ett nytt projekt av Vammaisurheilu ja -liikunta ry (Handikappidrott och –motion), där idrottsföreningsverksamheten utvecklas så att den blir mera öppen för alla handikappade och/eller barn som behöver särskilt stöd. 

Beviljade understöd (pdf) 

 
Sivun alkuun