Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Webbplatsen Liikuntakaavoitus.fi - planläggning och vardagsmotion

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.10.2012 10.31
Nyhet

En planläggning kan påverka rörlighetsförutsättningarna. Man tar i beaktande olika aspekter i anslutning till markanvändandet och försöker förena dem. Den nya webbplatsen presenterar en livsmiljö som främjar motion och rörlighet.

I planläggningen finns det behov av att utveckla boende, trafik, service och arbetsplatsområden så att de uppmuntrar till vardagsmotion, att röra sig till fots, att cykla. Hälso- och vardagsmotionaspekten blir dock fortfarande i skymundan, eftersom de som deltar i planläggningen inte alltid har tillgång till tillräckligt med information om gynnsamma motionsförhållanden.

Webbplatsen innehåller bakgrundsinformation och exempel på god praxis.

Målet är att öka medborgarnas, planerarnas och beslutsfattarnas kunskap om en livsmiljö som uppmuntrar till motion och hur detta påverkar hälsan.

Huvudfinansiärer av projektet är undervisnings- och kulturministeriet samt miljöministeriet. Omständigheterna för motion och spontanidrott i vår omgivning, samt hur de beaktas i samhällsplaneringen, har undersökts vid Uleåborgs universitets avdelning för arkitektur.

 
Sivun alkuun