Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Regeringspropositioner som bereds vid ministeriet under våren

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.2.2014 14.09
Nyhet

Ministeriet bereder lagar inom sitt eget verksamhetsområde i form av regeringspropositioner för beslutsfattande i riksdagen. En förteckningöver lagpropositioner som behandlas under riksdagens vårsession hiittar du på ministeriets webbplats.

Under våren och början av sommaren kommer riksdagen att behandla bl.a. lagpropositioner som gäller strukturpaketet som regeringen slog fast i slutet av förra året.

Inom lagen om grundläggande utbildning planeras ändringar för att förlänga läroplikten. Förskolan skall enligt förslaget bli obligatorisk och efter den grundläggande utbildningen skall läroplikten fortsätta med ett år i en utbildning som leder till examen på andra stadiet eller i en förberedande utbildning. I gymnasielagen och lagen om yrkesutbildning görs nödvändiga ändringar i anslutning till läropliktigas ansökningar och studerandeurval.

I lagstiftningen som gäller yrkesutbildning föreslås att man gör ändringar som gäller utvecklandet av examenssystemet.

I syfte att påskynda studietiden preciseras de bestämmelser i universitetslagen och yrkeshögskolelagen som gäller studierätten. Därutöver begränsas frånvarorätten för det första studieåret.

Även totalrevideringen av yrkeshögskolelagen framskrider och meningen är att man avlåter en lagproposition om bolagisering av yrkeshögskolorna. Finansiering skall enligt förslaget i sin helhet överföras till staten.

Propositioner om Finlands Akademi, finansierningen av undervisnings- och kulturväsendet, revidering av idrottslagen och upphovsrättslagen finns också på listan.

I avsnittet om aktuella lagpropositioner på ministeriets webbplats hittar du närmare information om förslagen och de som bereder ärendet vid ministeriet. Planen uppdateras under riksdagens vår- och höstsession.

I Aktuellt-avsnittet finns även information om överiga författningsprojekt som är under beredning vid ministeriet, uppdelade enligt ämnesområde. På respektive sida finns en presentation av projektet, kontaktuppgifter till beredare samt länkar till dokument i anslutning till projektet.

Länkar och ytterligare information:

 
Sivun alkuun