Hyppää sisältöön

Goda forskningresultat vid forumet för mångkulturell motion

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2012 10.00
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet samt Finlands Idrott aordnade stt forum för aktörer inom mångkulturell motion. I samband med evenemanget publicerades tre undersökningar. Publikationerna behandlar invandare och motion ur olika synvinklar, bl.a. som integrationsmetod. Publikationerna är på finska.

– I framtiden kommer de etniska och kulturella minoriteternas antal bara att växa. Det här berikar idrotts- och motionskulturen. Det är viktigt att så många invandrare som möjligt hittar en hobby inom motion och idrott. Det behövs ett gott samarbete mellan olika aktörer i samhället för att invandrare och idrottsaktörer får tillräckligt information för att t.ex. kunna ta i beaktiande specialbehov, sade generalsekreterare Teemu Jappison vid Nya idrottsorganisationen rf, då han öppnade seminariet.

Enligt direktör Harri Syväsalmi vid undervisnings- och kulturministeriet får idrott och motion för invandrare inte vara påklistrad, extra verksamet. – Alla anordnare, såväl organisationer, föreningar som kommuner bör handla så att alla på kan delta i idrotts- och motionsverksamhet på lika villkor, sade Syväsalmi.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar utvecklingsunderstöd till kommunerna via NTM-centralerna för integrering av invandrare genom idrott och motion.

Sivun alkuun