Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Muutoksia OKM:n organisaatiossa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 15.2.2012 10.52
Uutinen

Koulutus- ja tiedepolitiikan tehtävät on organisoitu opetus- ja kulttuuriministeriössä uudelleen. Yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen kokonaisuudesta muodostettiin koulutuspolitiikan osasto ja korkeakoulu- ja tiedepolitiikan kokonaisuudesta korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto. Aikuiskoulutus koottiin kattavasti yhteen aikuiskoulutuspolitiikan yksiköksi, jolle kuuluu myös opintotuki.

Osastot ja aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö huolehtivat koulutuksen ja tutkimuksen yleisistä edellytyksistä, toimialojen ohjauksesta, rahoituksesta, lainsäädännön valmistelusta ja koulutuspoliittisten valmistelusta ja linjausten toimeenpanosta sekä koulutustarpeen ennakoinnista.

Uudistuksen tavoitteena on uudistaa ministeriön rakenne vastaamaan paremmin toimialojen erilaisia tarpeita ja nostaa aikuiskoulutuksen profiilia koulutuspolitiikassa kokoamalla voimavarat, ohjaus ja kehittäminen yhteen. Varhaiskasvatusasioiden siirto 2013 laajentaa opetus- ja kulttuuriministeriön tehtäväkenttää.

Koulutus- ja tiedepolitiikan tehtävät kahdelle osastolle, aikuiskoulutuspolitiikalle oma yksikkö

Koulutuspolitiikan osasto vastaa esiopetuksesta, perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta, aamu- ja ilta-päivätoiminnasta sekä ammatillisesta koulutuksesta. Osastossa on yleissivistävän koulutuksen vastuualue, ammatillisen koulutuksen vastuualue sekä strategia- ja ohjausryhmä. Varhaiskasvatus tulee kuulumaan yleissivistävän koulutuksen vastuualueen tehtäviin.

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto vastaa yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja tutkimukseen liittyvistä asioista. Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastossa on korkeakoulupolitiikan vastuualue, tiedepolitiikan vastuualue, tietohallinnon vastuualue sekä strategia- ja ohjausryhmä.

Aikuiskoulutuksen ohjaus kehittäminen ja resurssit on koottu yhteen. Opintotuki ja koulutustarpeiden ennakoinnin koordinaatio ovat myös yksikön vastuulla. Hallinnollisesti yksikkö on osa korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastoa.

Aikuiskoulutuspolitiikan yksikön tehtäviin kuuluvat yleissivistävä aikuiskoulutus, vapaa sivistystyö, näyttötutkintojärjestelmä ja ammatillinen lisäkoulutus, oppisopimuskoulutus, kielitutkinnot, ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot, korkeakoulujen erikoistumiskoulutus, erikoistumisopinnot ja täydennyskoulutus, avoin yliopisto-opetus ja avoin ammattikorkeakouluopetus. Yksikkö vastaa myös kansallisen aikuiskoulutuspolitiikan ja elinikäisen oppimisen politiikan strateginen kehittämisestä ja toimeenpanosta, aikuiskoulutuksen kansainvälisestä yhteistyöstä.

Yhteisissä valmisteluryhmissä tullaan käsittelemään opettajankoulutusta, maahanmuuttaja-asioita ja koulutustarpeiden ennakointia.

Päivityksiä verkkosivuille ja henkilöhakemistoon

Uudistus vaikuttaa myös www-sivujen sisältöön sekä Tehtävät ja henkilöt -hakemistoon, jotka päivitetään ajan tasalle mahdollisimman pian.

 

  • opetus- ja kulttuuriministeriö: organisaatiokaavio (pdf)

Palaa sivun alkuun