Hyppää sisältöön

Beslut om indragningar inom yrkeshögskolornas utbildningsutbud under våren

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 17.2.2012 12.40
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har bett yrkeshögskolorna att framföra sin syn på ministeriets förslag om att minska utbildningsutbudet i den egna yrkeshögskolan samt att slå ihop verksamhetsställen. Man bad också om kommentarer på förslaget om nya yrkeshögskoleenheter. Motiveringarna skulle vara inne senast 17.2.

I sin feedback till yrkeshögskolorna 5.10.2011 framförde undervisnings- och kulturministeriet sin syn på hur yrkeshögskolornas strukturella utveckling borde framskrida samt hur nybörjarplatserna borde fördelas.

Ministeriet bereder besluten om att dra in en del av utbildningsutbudet på basis av de förslag som kommit in samt på basis av statsrådets riktlinjer, så att arbetet är färdigt senast i början av april. Ändringarna tas i beaktande då man anpassar studerandeantalet i yrkeshögskolorna 2013-2016.

I förslaget om färre nybörjarplatser har ministeriet tagit i beaktande högskolornas profiler, insatsområden samt regionernas åldersklassutveckling och utvecklingsbehov.

Indragningarna gäller på basis av prognostisering särskilt kultur-, turism-, restaurang- och näringsbranschen samt inom teknik- och trafikbranschen. Inom social- och hälsovårdsbranschen har man utökat platserna något.


Länkar (på finska)

  • Ammattikorkeakouluille annetut kirjalliset palautteet (5.10.2011) Innehåller ministeriets förslag till indragningar i utbildningsutbudet per yrkesskola. 
  • Koulutustarjonnan alakohtaiset määrälliset tavoitteet sisältyvät valtioneuvoston joulukuussa hyväksymään koulutuksen ja kehittämissuunnitelmaan vuosille 2011-2016 (pdf)

Sivun alkuun