Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

180 miljoner euro till finländsk kulturverksamhet via EU-program

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2012 9.43
Nyhet

Under programperioden 2007–2013 har Europeiska unionens strukturfonder och Europeiska landsbygdsfonden en stor inverkan på kulturverksamheten i Finland. I slutet av 2010 uppgick den offentliga och privata finansieringen till över 180 miljoner euro. Under åren 2007-2010 har över 800 projekt genomförts.

Finansieringen från EU:s strukturfonder och Europeiska landsbygdsfonden kan jämföras med den statliga och kommunala kulturfinansieringen, som uppgår till ca 400 respektive 500 miljoner euro per år.

Man hittade totalt 292 kulturrelaterade ESF- och ERUF -projekt i materialet och deras totala offentliga (EU, staten, kommunerna, den övriga offentliga sektorn) och privata finansiering uppgick i slutet av 2010 till 148,8 miljoner euro.

Av de kulturrelaterade projekten var 129 ESF-projekt och deras helhetsfinansiering uppgick till ca 70,8 miljoner euro. 163 var ERUF-projekt och deras helhetsfinansiering var ca 78,0 miljoner euro per år.

EU:s landsbygdsprogram, dvs. lantbruksfonden för utvecklande av den europeiska landsbygden, är en kanal genom vilken man kan finansiera utvecklingen av kulturverksamhet på landsbygden. I utredningen har man också undersökt till vilken slags kulturutvecklingsprojekt landsbygdsfondens pengar har använts i Finland. I Finland kanaliseras pengarna via programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland.

498 kulturrelaterade landsbygdsprojekt hittades i materialet och deras totala offentliga (EU, staten, kommunerna, den övriga offentliga sektorn) och privata finansiering uppgick i slutet av oktober till ca 32 764 000 miljoner euro.

Medelstorleken på de kulturprojekt som finansierats via programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland är ca 66 000 euro. Jämfört med t.ex. de kulturprojekt som finansierats genom EU:s strukturfonder är landsbygdsprojekten ytterst små.

Syftet med utredningen är att tjäna riksomfattande, regionala och lokala utvecklare av kultursektorn och projektverksamheten genom att ta fram information om nya utvecklingsåtgärder som lanserats i projekten och om resultaten av dessa. Informationen kan utnyttjas t.ex. vid beredning och genomförande av kulturpolitiska åtgärder. Beredningen av programperioden 2014–2020 inleds inom kort, och informationen i utredningen kan också användas i detta sammanhang.

Utredningen genomfördes som ett samarbete mellan Undervisnings- och kulturministeriet och Kulturtemagruppen inom Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen. Publikationen finns endast i elektronisk form.

 
Sivun alkuun