Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uppgifterna inom Finlands Akademi föreslås bli mer omfattande genom lagändring

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 17.1.2014 13.21
Nyhet

Lagen om Finlands Akademi ändras. I anslutning till Akademin grundas ett råd för strategisk forskning samt en infrastrukturkommitté. Det sker även ändringar i Akademins styrelses sammansättning. Ändringarna är en del av totalreformen av statens forskningsinstitutioner och -finansiering. Utkastet om regeringspropositionen skickades på remiss 17.1.

I anslutning till Finlands Akademi grundas en ny verksamhet i form av ett råd för strategisk forskning. Enligt utkastet till regeringsproposition skall rådet fatta beslut om nationellt centrala forskningsprojekt, svara för uppföljningen av projekten och utvärderingen av deras verkningsfullhet, på basis av beslutet om statsrådets temaområden och tyngdpunkter. Statsrådet fattade beslut om grundandet av rådet genom ett principbeslut 5.9.2013.

I lagen om Finlands Akademi skrivs även in verksamhet inom en forskningsinfrastrukturkommitté i anslutning till Akademin. Kommittén har som uppgift att följa med och utveckla den nationella och internationella forskningsinfrastrukturverksamheten, besluta om vilka projekt som väljs samt svara för uppföljningen av projekten. Kommittén ersätter den nuvarande av Finlands Akademi tillsatta nationella expertgruppen för forskningsinfrastruktur.

Akademins styrelses sammansättning skall enligt förslaget ändras så att det framöver, förutom ordförande, finns minst fem och högst sju medlemmar, utsedda av statrådet. De vetenskapliga kommittéernas ordföranden skall enligt förslaget inte längre vara medlemmar av styrelsen, men de skulle ha rätt att närvara och uttala sig under styrelsens möten. Ordföranden för rådet för strategisk forskning och forskningsinfrastrukturkommittén skall enligt förslaget ha samma ställning i styrelsen.

Hederstiteln akademiker inom vetenskap skall enligt förslaget framöver kunna innehas av högst sexton personer i stället för nuvarande tolv personer.

Utkast till regeringsproposition om ändring av lagen om Finlands Akademi 

Meningen är att regeringspropositionen avlåts till riksdagen under våren 2014.


Ytterligare information:
direktör Riitta Maijala (UKM), tfn 0295 3 30388
lagstiftningsrådet Eerikki Nurmi (UKM), tfn 0295 3 30234

***

Läs mer om totalreformen av statens forskningsinstitutioner och –finansiering på UKM-bloggen

Statsrådets principbeslut om en totalreform av statens forskningsinstitut och forskningsfinansiering (5.9.2013)

 
Sivun alkuun