Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Suomen ja Brasilian tutkimus- ja innovaatioyhteistyö tiivistyy

Opetus- ja kulttuuriministeriö 25.2.2013 15.59
Uutinen

Brasilian tiede-, teknologia- ja innovaatioministeriön valtuuskunta vierailee Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö TEM:n vieraana 25.- 26.2.2013. Valtuuskuntaa vetää innovaatioasioista vastaava varaministeri Alvaro Prata. Valtuuskuntaan kuuluu myös brasilialaisten tiede-, tutkimus- ja rahoittajaorganisaatioiden edustajia.

Valtuuskunta tapaa TEM:n kansliapäällikkö Erkki Virtasen ja opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteerin Tapio Kosusen. Lisäksi valtuuskunta vierailee VTT:lla ja tapaa Tekesin ja Suomen Akatemian pääjohtajat.

Tekesin uusiutuvan energian Groove-ohjelma järjestää tiistaina 26.2. seminaarin, jossa esitellään maidemme välisen tutkimus-, innovaatio- ja yritysyhteistyötä sekä ideoidaan uusia yhteistyöaloitteita ja malleja. Vierailuohjelmaan kuuluu myös tutustumiset Aalto-yliopiston tuotekehityksen tutkimus- ja oppimisympäristöön Aalto Design Factory:iin ja suomalaisiin yrityksiin.

Brasilia kiinnostunut suomalaisesta koulutuksesta

Suomi haluaa tiivistää yhteistyötä Brasilian kanssa keskeisillä osaamisaloillamme. Näitä ovat mm. ICT, mikroelektroniikka ja kestävä kaivostoiminta. Suomea kiinnostaa erityisesti Brasilian osaaminen uusiutuvan energian aloilla, mm. bioetanolin hyödyntämisessä ja tuotekehityksessä. Suomalaisen meriteollisuuden yhteistyö brasilialaisten yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut aktiivista jo usean vuoden. VTT ja Kemira avasivat vesialan tutkimuskeskuksen São Paulossa keväällä 2011. Myös Tekes on aktivoimassa yhteistyö Brasilian innovaatiorahoittaja Finepin kansssa.

Brasilia haluaa uudistaa ja vahvistaa koulutusjärjestelmäänsä, sillä maassa on pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Brasilia on kiinnostunut Suomen opetusjärjestelmästä. Viime vuonna solmitun Tiede ilman rajoja - yhteistyösopimuksen mukaisesti Suomeen odotetaan myös satoja brasilialaisia vaihto-opiskelijoita, tohtoriopiskelijoita ja tutkijoita brasilialaisrahoituksella. Jo tähän mennessä Suomen eri yliopistoihin on saapunut kymmeniä opiskelijoita ja tutkijoita. Myös Suomen Akatemia tekee yhteistyötä brasilialaisten tutkimusrahoittajien kanssa.

Vierailun taustalla on pääministeri Jyrki Kataisen viime vuonna tekemä vienninedistämismatka Brasiliaan. Tällöin allekirjoitettiin useita sopimuksia maidemme välisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tukemiseksi. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori tekee vienninedistämismatkan Brasiliaan tämän vuoden maaliskuussa.

Palaa sivun alkuun