Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Skäliga ersättningar i anslutning till upphovsrätten diskuterades vid UKM

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 13.2.2014 13.02
Nyhet

Enligt regeringsprogrammet föreskrivs genom upphovsrättslagen noggrannare än hittills om skäliga villkor och skälig ersättning som förutsättning för överföring av upphovsrätten. På basis av höranden i anslutning till ärendet har man gjort en utredning som presenterades vid ett diskussionstillfälle vidundervisnings- och kulturministeriet 12.12.2014.

För att bereda ändringarna i upphovsrättslagen har undervisnings- och kulturministeriet utrett skäligheten i de ersättningar och villkor som gäller upphovsrätten. Enligt regeringsprogrammet ”f öreskrivs genom upphovsrättslagen noggrannare än hittills om skäliga villkor och skälig ersättning som förutsättning för överföring av upphovsrätten.”

På basis av höranden har ministeriet gjort en utredning som presenterades vid undervisnings- och kulturministeriets diskussionstillfälle 12.2.2014. Under arbetet med utredningen har man hört olika organisationer, företag och aktörer inom upphovsrättsbranschen. Man har också mottagit material av representanter för olika områden och intressegrupper. I utredningen strävar man efter att på basis av höranden och material ge en allmän bild av problem i anslutning till överföringen av upphovsrätten och det vore möjligt att lösa problemen under pågående regeringsperiod.

I utredningen presenteras en uppskattning av nuläget och tre alternativ som är möjliga att förverkliga på basis av utredningen. Utredningen är på finska.

Kohtuullinen korvaus – OKM:n selvitys (pdf) 

Kohtuullinen korvaus - Riku Neuvosen esitys 13.2.2014 (ppt) 

Aktuellt: Ändringar i upphovsrättslagen

 
Sivun alkuun