Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arbetsgrupp planerar en sammanslagning av Depåbiblioteket

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2011 10.56
Nyhet

En arbetsgrupp utreder en sammanslagning av Depåbiblioteket och Nationalbiblioteket. Arbetsgruppen framställer senast i slutet av november en plan med tidtabell om en eventuell sammanslagning.

Depåbiblioteket är beläget i Kuopio och fungerar under undervisnings- och kulturministeriet. Biblioteket fungerar som ett gemensamt center för lagrings- och fjärrtjänster och minskar på så sätt behovet av utrymme i biblioteken. Nationalbiblioteket fungerar i anslutning till Helsingfors universitet och svarar för förvaringen av, upprätthållandet och tillgången till det nationella publikationsarvet. Biblioteket fungerar också som en riksomfattande service- och utvecklingsinstitution för hela biblioteksfältet.

Arbetsgruppens uppgift är att utreda förutsättningarna för en sammanslagning. Man skall beakta ärenden med tanke på lagstiftning, administrativa och finansiella aspekter samt personalens ställning och frågor som gäller bibliotekens samlingar och utrymmen. Arbetsgruppen skall också beakta Det nationella digitala bibliotekets målsättningar.

Ursprungligen föreslog man sammanslagningen i en utredning om myndighetsfältets utvecklingsbehov. Man förhåll sig också positivt till förslaget i en internationell utvärdering som gjordes vid Nationalbiblioteket.

Arbetsgruppens ordförande är direktör Annu Jylhä-Pyykönen vid undervisnings- och kulturministeriet. Medlemmar är överbibliotekarie Kaj Ekholm (Nationalbiblioteket), vicerektor Ulla-Kaija Forsberg (Helsingfors universitet), förvaltningsdirektör Esa Hämäläinen (Helsingfors universitet), generalsekreterare Minna Karvonen (undervisnings- och kulturministeriet), bibliotekets direktör Ari Muhonen (Helsingfors universitet), direktör Pentti Vattulinen (Depåbiblioteket). Sekreterare är planeringschefen Dorrit Gustafsson (Nationalbiblioteket) och överinspektör Anne Luoto-Halvari (undervisnings- och kulturministeriet).

Länkar och information

Material om utvecklandet av myndighetsfältet (på finska)

Den internationella utvärderingsrapporten
International Evaluation of the National Library of Finland 

Arbetsgruppens uppgifter i projektregistret (på finska)

Depåbiblioteket

Nationalbiblioteket
 

 
Sivun alkuun