Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arbetsgrupp tillsatt för att omvandla Institutet för Ryssland och Östeuropa till stiftelse

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.2.2012 10.52
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) har tillsatt en arbetsgrupp för att bereda omvandlandet av Institutet för Ryssland och Östeuropa till stiftelse. Arbetsgruppen har som uppgift att bereda ett förslag om att omvandla institutet från statlig myndighet till stiftelse, vars basfinansiering kommer ur tippningsmedel. Arbetsgruppen skall vara färdig med sitt arbete senast 30.9.2012.

Ordförande för arbetsgruppen är jur. kand. Erkki Norbäck och medlemmar direktionens ordförande Henrik Lax (Institutet för Ryssland och Östeuropa), direktör Kirsti Sutinen (Institutet för Ryssland och Östeuropa), kamrer Jaakko Holmalahti (Institutet för Ryssland och Östeuropa), chefen för biblioteks- och informationstjänstenheten Erna Marttila (biblioteks- och datatjänstenheten), VD Petr Potchinchtchikov (Suomen Venäjänkielisten yhdistysten liitto SVYL r.y.) och juristen Seija Turtiainen vid Centerns riksdagsgrupp (riksdagen). Arbetsgruppens sekreterare är kulturrådet Maija Lummepuro (UKM) och regeringssekreterare Heidi Sulander (UKM).

Enligt regeringsprogrammet utreds vilken ställning Institutet för Ryssland och Östeuropa har. Utredningspersonen, ambassadören Heikki Talvitie, kommer i sin utredning fram till att en stiftelse borde grundas i institutets ställe. Talvitie gjorde utredningen på uppdrag av UKM och överlämnade den till ministeriet den 10 januari. Stiftelsen skulle ha som uppgift att producera tväradministrativa integrationstjänster inom kultur och konst för den ryskspråkiga befolkningen i Finland.

Ytterligare information:
-arbetsgruppens ordförande, jur. kand. Erkki Norbäck, tfn 040 722 1331
-kulturrådet Maija Lummepuro (UKM), tfn 09 160 77292
-regeringssekreterare Heidi Sulander (UKM), tfn 09 160 77036

Ytterligare information:

Pressmeddelande 10.1.2012 Utredningsperson föreslår: Institutet för Ryssland och Östeuropa skall bli verksamhetscenter UKM:s författningsprojekt 

 
Sivun alkuun