Hyppää sisältöön

Opetusministeriön hallinnonala budjettiesityksessä 2007

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2006 10.41
Tiedote -

Valtion talousarvioesityksessä ehdotetaan opetusministeriön hallinnonalalle 6 551,7 miljoonan euron määrärahoja. Lisäystä ensi vuonna on 81,4 miljoonaa euroa.

Opetusministeriön tavoitteena on edistää koulutuksellista ja kulttuurista tasa-arvoa, yhteiskunnan sivistyksellistä ja taloudellista kilpailukykyä sekä väestön hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista.

Koulutus- ja tiedepolitiikka

Koulutuspolitiikan painopisteitä ovat koulutuksen laadun ja tehokkuuden parantaminen, lasten ja nuorten tukeminen sekä aikuisten koulutusmahdollisuuksien parantaminen. Työurien pidentymistä tuetaan nopeuttamalla nuorten sijoittumista koulutukseen ja työelämään sekä lisäämällä työikäisen aikuisväestön koulutusmahdollisuuksia.

Kouluhyvinvoinnin edistämiseksi käynnistetään laaja valtakunnallinen toimenpidekokonaisuus, johon kohdennetaan yhteensä 8 miljoonaa euroa vuonna 2007. Erityistä huomiota kiinnitetään koulukiusaamisen ehkäisyyn, perusopetuksen ylempien vuosiluokkien ja toisen asteen nivelvaiheen opetus- ja työmuotojen kehittämiseen koulutuksellisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä maahanmuuttajaoppilaiden kielenopetukseen. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valtionosuuteen oikeuttavien ohjaustuntien lukumäärää ehdotetaan nostettavaksi neljään päivittäiseen ohjaustuntiin, mihin varataan 8 miljoonaa euroa vuonna 2007.

Ammattiosaamisen näyttöjen suorittaminen laajenee. Ammatillisen koulutuksen aloittamisen helpottamiseksi ja toisaalta sen keskeyttämisen vähentämiseksi käynnistetty ohjaava ja valmistava koulutus jatkuu. Toisen asteen koulutuksen hakuprosesseja uudistetaan. Oppisopimusmuotoisen ammatillisen lisäkoulutuksen tarjontaa lisätään 3000 opiskelijapaikalla.

Ammatillisen lisäkoulutuksen ja vapaan sivistystyön määrärahoihin ehdotetaan yhteensä 9 miljoonan euron lisäystä. Aikuisten koulutustason kohottamisohjelman, Noste-ohjelman, osuus lisäyksestä on 5 miljoonaa ja ohjelman koko rahoitus on ensi vuonna 35 miljoonaa euroa.

Yliopistojen toimintamenorahoitus kasvaa 31 miljoonalla eurolla, mistä 20 miljoonaa euroa lisätään korkeakoulutuksen kehittämisestä annetun lain perusteella yliopistojen tehokkaan ja tuloksellisen toiminnan varmistamiseksi. Suomen Akatemian tutkimusmäärärahoja koskevaa myöntämisvaltuutta lisätään 19,7 miljoonalla eurolla.

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikka

Taide- ja kulttuuripolitiikan tavoitteena on varmistaa luovuuden edellytysten ja kulttuuristen oikeuksien toteutuminen sekä taiteen ja kulttuurin laatu ja saatavuus.

Taiteen ja kulttuurin määrärahoja lisätään 24,5 miljoonaa euroa. Lisäys johtuu suurimmaksi osaksi kirjastojen laskennallisten valtionosuuksien kasvusta.

Liikunnan määrärahoihin ehdotetaan 5,2 miljoonan euron lisäystä, jolla parannetaan liikuntajärjestöjen toimintaedellytyksiä, tuetaan laajoja käyttäjäryhmiä palvelevien liikuntapaikkojen rakentamista ja väestön terveyttä edistävää liikuntaa.

Nuorisotyön määrärahojen 1,8 miljoonan euron lisäys kohdentuu nuorten aktiivisen kansalaisuuden, sosiaalisen vahvistamisen ja elinolojen parantamiseen.

Opetus- ja kirjastotoimen valtionosuudet

Opetus- ja kirjastotoimen valtionosuusmäärärahat lisääntyvät yhteensä 38,7 miljoonaa euroa. Niissä on otettu huomioon muun muassa 2 prosentin suuruinen kustannustason muutos sekä vuoden 2007 osuus valtion ja kuntien kustannustenjaon tarkistuksesta. Koulurakentamisen valtionosuuksien myöntämisvaltuudeksi ehdotetaan 50 miljoonaa euroa ja kirjastorakentamisen myöntämisvaltuudeksi 4 miljoonaa euroa.

Veikkausvoittovarat

Vuonna 2007 veikkausvoittovaroja arvioidaan olevan käytettävissä kaikkiaan noin 402,5 miljoonaa euroa. Tieteen osuudeksi ehdotetaan 77,3 miljoonaa euroa, taiteen ja kulttuurin osuudeksi 188,8 miljoonaa euroa kirjastot mukaanluettuna, liikunnan osuudeksi 100,2 miljoonaa euroa ja nuorisotyön osuudeksi 36,1 miljoonaa euroa. Kirjastojen valtionosuuden kokonaismäärästä 33 prosenttia ehdotetaan rahoitettavaksi veikkausvoittovaroista laissa säädetyn siirtymäaikataulun mukaisesti.

Eurovision laulukilpailun järjestämiseen myönnetään 4 miljoonaa euroa valtionavustuksena opetusministeriöön aikaisemmilta vuosilta kertyneiden veikkausvoittovarojen säästöistä.

Rakennerahastot

Euroopan unionin sosiaalirahasto- ja aluekehitysrahastohankkeiden valtion rahoitusosuus on opetusministeriön osalta 68,3 miljoonaa euroa. Summa muuttunee uutta ohjelmakautta 2007 - 2013 koskevien päätösten myötä.

_ _ _

Lisätietoja:
Koulutus- ja tiedepolitiikka
- ylijohtaja Sakari Karjalainen, puhelin (09) 160 77220
- johtaja Eeva-Riitta Pirhonen, puhelin (09) 160 77268 (kouluhyvinvointi)
Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikka
- ylijohtaja Riitta Kaivosoja, puhelin (09) 160 77053
- ylitarkastaja Janne Puhakka, puhelin (09) 160 77317
Yleinen taloussuunnittelu
- talousjohtaja Eero Pulkkinen, puhelin (09) 160 77434
- taloussuunnittelupäällikkö Matti Väisänen, puhelin (09) 160 77442
_ _ _

Valtion talousarvioesitys kokonaisuudessaan on Internet-osoitteessa:
http://www.vm.fi/budjetti

Opetusministeriön hallinnonalan määrärahat luvuittain vuosina 2005–2007 

Sivun alkuun