Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Unescon Maailman muisti -luetteloon ehdotetaan Kolttasaamelaisten arkistoa

Opetus- ja kulttuuriministeriö
31.3.2014 12.00
Uutinen

Kansallisarkisto ja Saamelaisarkisto ovat esittäneet Kolttakylän arkistoa Unescon Maailman muisti -luetteloon. Siihen on tähän mennessä hyväksytty maailmalta vain 301 kohdetta. Unesco ilmoittaa hyväksytyistä kohteista kesä-heinäkuussa 2015.

Petsamon Suonikylän kolttien arkisto on saamelaisväestön asiakirjallisen kulttuuriperinnön suurin aarre. Sen vanhin asiakirja on vuodelta 1601 ja nuorin vuodelta 1775.

Yli yhdeksänmetriselle rullalle käärityt asiakirjat ovat Venäjän keisarien päätöksiä, jotka todistavat kolttakylän oikeuksista laidunmaihin ja kalavesiin. Niiden symbolinen merkitys on suuri koko saamelaisväestölle ja laajemminkin alkuperäiskansoille.

Merkittävää arkisto- ja kirjastoperintöä koskevaan Unescon Maailman muisti -luetteloon hyväksytään vain pieni osa esitetyistä kohteista.

Kansallisarkiston tekemää ehdotusta ovat tukeneet Nellim-Keväjärven ja Näätämön kolttien kyläkokoukset, Saamelaiskäräjät, kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa’mi Nue’tt, Suomen Unesco-toimikunta ja Unescon Maailman muisti -ohjelman Suomen kansallinen komitea.

Nykyisin Kolttasaamelaisten arkistoa säilytetään Kansallisarkiston alaisessa Saamelaisarkistossa Inarissa.

Sivun alkuun