Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Uudesta rahastosta tukea nuorten venäjän kielen ja kulttuurin opiskeluun

Undervisnings- och kulturministeriet 18.9.2013 16.13
Uutinen

Nuorten venäjän kielen ja kulttuurin opiskelua tuetaan perustamalla uusi rahasto, joka jakaa nuorille stipendejä. Asiasta päätettiin eduskunnan juhlaistunnossa 18.9.

Vuoden 2013 toiseen lisätalousarvioehdotukseen sisältyy 10 miljoonan euron lahjoitus juhlarahaston perustamiseksi valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden kunniaksi. Perustettava rahasto sijoitetaan Cultura-säätiöön.

Rahaston vuotuista tuottoa käytettäisiin suomalaisten venäjän kielen ja kulttuurin opiskelun tukemiseen, myöntämällä stipendejä nuorille ja rahoittamalla venäjän kielen ja kulttuurin edistämistä koskevia hankkeita Suomessa.

Venäjän kieltä opiskellaan suomalaisissa kouluissa edelleen verraten vähän. Vain noin 2 % Suomen peruskoululaisista opiskelee jossain vaiheessa venäjää. Vuonna 2010 lukiossa A-venäjän suoritti 0,6 % ja B- tai C-venäjän 2,1 % opiskelijoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla toimiva Cultura-säätiö aloitti toimintansa vuoden 2013 alusta ja sen edeltäjä on Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti.

Eduskunta viettää syksystä 2013 kevääseen 2014 valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlavuotta. Vuonna 1863 alkoi säännöllinen valtiopäivätoiminta, mikä edisti eduskuntauudistusta ja Suomen itsenäistymistä.


Eduskunnan uutinen 18.9.2013

Palaa sivun alkuun