Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uusi laki ortodoksisesta kirkosta

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2006 12.00
Tiedote -

Suomen ortodoksista kirkkoa koskeva lainsäädäntö uudistuu kokonaisuudessaan. Uudistuksen keskeisin tavoite on vahvistaa ortodoksisen kirkon itsehallintoa ja supistaa valtion osuutta kirkon sisäistä toimintaa ja hallintoa koskevassa päätöksenteossa. Hallitus esitti uuden lain vahvistamista torstaina 9. marraskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Ortodoksisen kirkon kirkolliskokous voisi jatkossa itse antaa yksityiskohtaisemmat säännökset kirkon toiminnasta ja hallinnosta kirkkojärjestyksessä. Vastaava menettely on evankelis-luterilaisessa kirkossa otettu käyttöön vuoden 1994 alussa. Ortodoksisen kirkon kirkkojärjestys on tarkoitus vahvistaa 10.12.2006 alkavassa ylimääräisessä kirkolliskokouksessa.

Ortodoksisen kirkon keskus- ja hiippakuntahallinnon asema suhteessa valtioon muuttuisi nykyistä itsenäisemmäksi. Keskus- ja hiippakuntahallinnon toimintamenoja ei enää maksettaisi valtion varoista, mutta taloudellisten toimintaedellytysten turvaamiseksi kirkko saisi jatkossa vastaavan suuruista valtionapua. Lisäksi kirkon omille toimielimille siirrettäisiin opetusministeriöltä hallinnollinen päätösvalta muun muassa seurakuntajaosta, valvontapiireistä sekä matkapappien ja -kanttorien toimipiireistä.

Ortodoksisen kirkon oman hallinnon perusrakenne säilyisi nykyisellään. Kirkolliskokous kokoontuisi jatkossa vuosittain, kun se nykyisin kokoontuu kolmen vuoden välein. Hiippakuntiin perustettaisiin hiippakuntaneuvostot suunnittelemaan ja koordinoimaan hiippakunnan ja seurakuntien toimintaa. Seurakuntahallinnossa kirkkoherran valinta tapahtuisi edelleen vaalilla, mutta muut papit ja kanttorit valitsisi seurakunnanvaltuusto. Lakiin lisättäisiin säännökset seurakuntien vapaaehtoisesta yhteistoiminnasta tehtäviensä hoitamisessa sekä seurakuntajaon muutoksista. Muutoksenhaku kirkon ja seurakunnan viranomaisten päätöksiin uudistettaisiin kokonaisuudessaan.

Ortodoksisen kirkon ja sen seurakuntien koko henkilöstö olisi jatkossa työsopimussuhteista. Palvelussuhteen ehdoista sovitaan kirkollishallituksen ja työntekijäjärjestön välisellä työehtosopimuksella.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2007.

-- -- --

Lisätietoja:
- vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola, opetusministeriö, puh. 040 838 7656

 
Sivun alkuun