Hyppää sisältöön

Staten finansierar FoU-verksamhet med 2 miljoner

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 28.2.2013 14.05
Nyhet

Totalsumman för finansiering av forskning och utveckling (FoU) uppgår till två miljoner euro i statens budget för år 2013, vilket är ca 3,8 procent av statens utgifter. Enligt Statistikcentralens uppgifter allokeras 53 miljoner euro mindre till forsknings- och utvecklingsverksamhet än året innan.

Statsbudgeten för 2013 innehåller totalt 2 002 miljoner euro anslag och bevillningsfullmakter för finansiering av forskning och utveckling. Det är 53 miljoner euro mindre än året innan.

Nominellt minskar finansieringen med nästan tre och reellt med fem procent. Samtidigt sjunker andelen av statens totalutgifter för finansieringen av FoU-verksamhet utan underhållskostnader för statsskulden till under fyra procent för första gången sedan 1996.

Den offentliga FoU-finansieringens andel av bruttonationalprodukten under 2013 uppskattas vara 0,99 procent. Andelen har sedan början av 1990-talet hållits på en internationellt hög nivå, omkring en procent. Endast i några länder överstiger FoU-finansieringens andel av bnp en procent och medeltalet i EU är omkring 0,7 procent.

Nästan hälften av finansieringen till UKM :s förvaltningsområde

Den totala andelen av undervisnings- och kulturministeriets samt arbets- och näringsministeriets förvaltningsområdens statliga FoU-finansiering uppgår till 84 procent.

Den största FoU-finansieringen (49 %) allokeras till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde, vars FoU-finansiering är 984 euro. Dessa används i huvudsak till utgifter inom Finlands Akademi. Arbets- och näringsministeriets FoU-finansiering uppgår till 688 miljoner euro. Minskningen av med drygt 17 miljoner euro beror till stor del på nedskärningar i teknologianslag och bevillningsfullmakter för Tekes –utvecklingscentralen för teknologi och innovationer. FoU-finansieringen ökar endast inom utrikesministeriets och justitieministeriets förvaltningsområden.

Av organisationerna använder universiteten 576 miljoner av FoU-finansierningen och Tekes 542 miljoner euro. Andelen för Finlands akademi och statens forskningsinstitut är 630 miljoner euro.

Vid statens forskningsinstitut är redan nästan hälften av FoU-finansieringen sådan som inte ingår i budgeten. Forskningsinstituten beräknar att den forskningsfinansiering som inte ingår i statsbudgeten kommer att stiga till 300 miljoner euro, vilket är 14 miljoner euro mer än året innan och endast något under 4 miljoner euro mindre än budgetfinansieringen.

Forskningsfinansieringen från EU ökar med mer än 5 miljoner euro till nästan 52 miljoner euro.

Länkar och mer information:

Sivun alkuun