Hyppää sisältöön

Sakkojen perintä mahdolliseksi EU-maiden välillä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2006 11.35
Tiedote -

Tuomitut sakot voidaan jatkossa panna täytäntöön Suomen ja muiden EU-valtioiden välillä.

Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä tänään. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle presidentin esittelyssä 15. syyskuuta. Tavoitteena on, että uudet säännökset tulisivat voimaan 22. maaliskuuta 2007.

Esityksellä pantaisiin Suomessa täytäntöön EU:ssa hyväksytty ns. sakkopuitepäätös, jolla niin sanottu vastavuoroisen tunnustamisen periaate laajennetaan koskemaan rikosasioissa tuomittuja taloudellisia seuraamuksia.

Esimerkiksi liikennesakot, jotka suomalaiselle on tuomittu jossakin EU-valtiossa, voitaisiin periä Suomessa. Vastaavasti Suomessa tuomitut sakot voitaisiin lähettää perittäväksi toiseen jäsenvaltioon. Viranomaiset perisivät sakon samalla tavalla kuin jos kyseessä olisi kotimaassa annettu tuomio.

Sakkojen periminen on nykyisin mahdollista Pohjoismaiden välillä. Suomen ja muiden EU:n jäsenvaltioiden kesken menettely olisi kokonaan uusi.

Menettely koskisi myös poliisin määräämiä rikesakkoja ja syyttäjän rangaistusmääräysmenettelyssä määräämiä sakkoja. Samoin esimerkiksi maksettavaksi tuomitut todistelukustannukset voitaisiin lähettää täytäntöönpantaviksi EU-valtiosta toiseen.

Alle 70 euron suuruista sakkoa toinen jäsenvaltio ei kuitenkaan olisi velvollinen panemaan täytäntöön.

Sakkojen täytäntöönpanosta huolehtisi Suomessa Oikeusrekisterikeskus. Sen päätökseen saisi hakea muutosta Tampereen käräjäoikeudelta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Mikko Monto, puh (09) 1606 7585
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun