Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

”Mun kroppa. Mä päätän.” –kampanja korostaa nuorten seksuaalista itsemääräämisoikeutta

Sisäministeriö 23.4.2013 11.07
Uutinen

THL:n tiedote

Erityisesti nuoret tytöt kokevat seksuaalista väkivaltaa, mutta siitä puhuminen voi pelottaa tai syyllistää nuoria. Mun kroppa. Mä päätän -kampanja kannustaa nuoria määrittelemään omat rajansa, tunnistamaan uhkatilanteita ja puhumaan oikeuksiensa loukkauksista.

Verkkokampanja korostaa nuorten oikeutta seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen. Nuori määrittelee itse rajat, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.
Kampanja tulee tarpeeseen, sillä vuoden 2011 Kouluterveyskyselyn mukaan lähes kolmannes 15–17-vuotiaista ammattioppilaitoksissa opiskelevista tytöistä on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Samanikäisistä lukiolais- ja peruskoulun tytöistä näin oli kokenut noin viidennes ja pojista 6-8 prosenttia.

Vainoaminen ja kiristäminen helppoa internetissä

Uudenlainen kiusaaminen ja hyväksikäyttö on mahdollista internetissä. Niin ikään vuoden 2011 Kouluterveyskyselyn mukaan peräti 38 prosenttia ammatillisten oppilaitosten tytöistä ja 30 prosenttia lukiolaisista ja peruskoulun 8.-9.-luokkalaisista on kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua netissä. Netissä tapahtuva seksuaalinen väkivalta voi olla vainoamista ja kiristämistä esimerkiksi valokuvien välityksellä.

Alaikäiset tytöt ja pojat saavat netin keskustelupalstoilla erittäin suorasanaisia seksiehdotuksia aikuisilta. Viesteissä esitetään tarkkoja toiveita, kerrotaan palkkiot, ehdotetaan autokyytiä ja tavaralahjoja sekä tapaamista esimerkiksi ostajan kotona. Aikuiset seksinostajat toimivat aktiivisesti monilla nuorille suunnatuilla sivustoilla sekä kuvagallerioissa. Aikuisten seksinostotarjouksiin voi siis törmätä kuka tahansa aktiivisesti nettiä käyttävä nuori.

Seksuaaliset oikeudet tutuiksi nuorille

Seksuaalisen väkivallan vastaisen Mun kroppa. Mä päätän. -kampanjan tavoitteena on, että nuoret tiedostavat omat seksuaaliset oikeutensa ja heitä loukkaavan käyttäytymisen. Nuorten tulisi myös tunnistaa uhkatilanteita ja uskaltaa puhua itseensä kohdistuneesta loukkauksesta kavereille sekä vanhemmille tai muille aikuisille.

Kampanja on suunnattu ensisijaisesti noin 15–17-vuotiaille nuorille. Vanhemmille ja muille nuorten kanssa työtä tekeville aikuisille on tuotettu tukimateriaalia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteuttaa kampanjan yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, sisäasiainministeriön, poliisin ja useiden kansalaisjärjestöjen ja yhteisöjen sekä Helsingin kuvataidelukion oppilaiden kanssa.

Kampanjaa suojelee tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki ja sitä tukevat näyttelijä Krista Kosonen, artistit Redrama, Brädi, Olavi Uusivirta, Mira Luoti PMMP:stä ja Jannica B, tanssija Sofia Mäkinen sekä kansanedustaja Jaana Pelkonen.

"Jokaisella on täysi itsemääräämisoikeus omaan vartaloonsa. Ja myös siihen, miltä se näyttää. Jokaisella on oikeus ja velvoite tuntea olonsa hyväksi ja rakastetuksi omassa kehossaan. Mun kroppa, mä päätän!", näyttelijä Krista Kosonen sanoo.

Lisätietoja:
Minna Piispa, kehittämispäällikkö, THL, puh. 029 524 7989
Eeva Parviainen, markkinoinnin asiantuntija, THL, puh. 029 524 7686
[email protected]

Lisätietoa internetissä:
www.munkroppa.fi (nuorille)
www.thl.fi/seksuaalivakivalta (ammattilaisille)
www.facebook.com/Munkroppa

Kampanjan tunnuskuvia:
http://aineistopankki.thl.fi/?cart=85-fbgfiggcmm&l=FI


Palaa sivun alkuun