Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sopimus yhteistyöstä rikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2012 9.00
Tiedote -

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen Suomen ja Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaisten välisen rikollisuuden estämisen ja torjunnan tehostamiseen tähtäävän yhteistyösopimuksen voimaansaattamisesta. Asetus tulee voimaan 1.8.2012.

Sopimuksella luodaan oikeudelliset puitteet, jotka mahdollistavat tiedonvaihdon toteuttamisen DNA- ja sormenjälkitietojen vaihtamiseksi. Lisäksi sopimus mahdollistaa yksittäistapauksessa ja kansallisen lainsäädännön puitteissa tapahtuvan muun tietojen toimittamisen vakavien rikosten ja terrorismirikosten estämiseksi.

Tietojen vaihtamisen teknisistä ja menettelyllisistä yksityiskohdista sovitaan erikseen sopimuspuolten välisissä täytäntöönpanosopimuksissa. Tiedonvaihto käynnistyy vasta täytäntöönpanosopimusten tekemisen jälkeen.

Sopimus täydentää Suomen kansainvälistä tietojen vaihtoa koskevaa sopimusverkostoa sekä samalla tukee Suomen tavoitteita kehittää kahdenvälisiä sopimusjärjestelyjä rikostorjunnassa. Yhdysvallat on solminut samankaltaisen sopimuksen yli kymmenen Euroopan unionin maan kanssa ja se neuvottelee asiasta usean EU-maan kanssa.

Itse sopimus maiden välisen yhteistyön tehostamisesta rikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi maiden välillä on allekirjoitettu 17.3.2010. Lisätietoja hankkeen internetsivulta ja hankerekisteristä: SM029:00/2010.

Lisätietoja: ylitarkastaja Tiina Nuutinen, 071 878 8563

Päivi Räsänen
 
Sivun alkuun