Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Uusi poliisilaki täsmentää poliisin toimivaltuuksia

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.7.2011 10.51
Tiedote -

Valtioneuvosto esitti tänään 21.7. poliisilain ja eräiden siihen liittyvien lakien vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna. Eduskunnan hallituksen esitykseen antamaan vastaukseen sisältyy lausumia, joissa esitetään, että eduskunta edellyttää hallituksen laativan ajantasaisen poliisin pitkän aikavälin tehtävä-, resurssi- ja rahoitussuunnitelman. Lisäksi eduskunta edellyttää hallituksen tarkkaan seuraavan poliisimiehen hätävarjelua koskevien säännösten toimivuutta. Uusi poliisilaki tulee voimaan 1.tammikuuta 2014.

Voimakeinojen käyttöä koskeviin säännöksiin ei muutoksia

Uuden poliisilain mukaisesti poliisin toimivaltuuksia säädellään jatkossa nykyistä täsmällisemmin ja kattavammin. Uudessa laissa on myös täsmällisemmät säännökset poliisitoiminnassa noudatettavista periaatteista. Poliisilain uudistus on osa isompaa lainsäädäntöhanketta, johon liittyvät myös esitutkinta- ja pakkokeinolain uudistaminen.

Uudessa laissa poliisin yleisiä toimivaltuuksia koskevat säännökset ovat pääosin samansisältöisiä kuin aiemmin. Voimakeinojen käyttämistä koskevat perussäännökset eivät muutu, mutta poliisin ampuma-aseen käyttöä säännellään jatkossa nykyistä tarkemmin. Laissa myös todetaan, että poliisilla on virantoimituksessa oikeus rikoslaissa säädettyyn hätävarjeluun.

Salaisten tiedonhankintakeinojen käyttöedellytyksiin täsmennyksiä

Poliisilain salaisia tiedonhankintakeinoja koskevissa säännöksissä on kiinnitetty huomiota sekä henkilöiden oikeusturvaan että rikostorjunnan tehokkuuteen. Lisäksi jo nykyisinkin käytössä olevien salaisten tiedonhankintakeinojen määritelmiin ja käyttöedellytyksiin on tehty täsmennyksiä ja tarkistuksia.

Peitetoiminnan sääntelyä tarkennetaan

Peitetoiminnasta säädetään uudessa laissa nykyistä tarkemmin. Lähtökohtana on, ettei peitetoimintatehtävässä toimiva poliisi saa tehdä rikosta eikä aloitetta rikoksen tekemiseen. Rikollisryhmän toimintaan osallistuessaan peitetoimintatehtävässä oleva poliisi voi hyvin tarkasti määritellyin edellytyksin ja rajoitetusti vaikuttaa ryhmän toimintaan.

Eduskunnan vastaukseen sisältyvät lausumatEduskunnan hallituksen esitykseen antamaan vastaukseen sisältyvät seuraavat lausumat:1. Eduskunta edellyttää hallituksen laativan ajantasaisen poliisin pitkän aikavälin tehtävä-, resurssi- ja rahoitussuunnitelman, johon myös sitoudutaan.2. Eduskunta edellyttää hallituksen tarkkaan seuraavan poliisimiehen hätävarjelua koskevien säännösten toimivuutta ja ryhtyvän tarvittaessa toimenpiteisiin lainsäädännön tarkistamiseksi.

Lisätietoja: ylitarkastaja Marko Meriniemi, 071878 8561

 
Sivun alkuun