Hyppää sisältöön

Gränsbevakningsväsendets funktionsförmåga vid störningar under normala förhållanden tryggas genom att stärka personalresurserna

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 16.04
Pressmeddelande

Lagen om gränsbevakningsväsendets förvaltning och gränsbevakningslagen ändras. Syftet är att personalresurserna ska utnyttjas flexibelt och att Gränsbevakningsväsendets funktionsförmåga ska tryggas vid olika störningar under normala förhållanden. Lagprojektet hänför sig också till Gränsbevakningsväsendets behov av att utveckla beredskapen för avvärjning av hybridhot.

Den 15 februari 2024 lämnade statsrådet en regeringsproposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om gränsbevakningsväsendets förvaltning och gränsbevakningslagen.

Propositionen innehåller ett förslag om att vissa civila tjänster vid Gränsbevakningsväsendet ska kunna tillsättas utan offentligt ansökningsförfarande, om uppgifternas art med nödvändighet kräver det. Undantaget ska gälla sådana civila tjänster vid Gränsbevakningsväsendet där uppgiftsområdet består av uppgifter som gäller det militära försvaret eller upprätthållandet av gränssäkerheten eller av tekniska stöduppgifter som direkt anknyter till dessa. Målet är bland annat att bekämpa att tjänsteansökningsprocesserna används vid underrättelseinhämtning.

Kadetter som studerar vid Gräns- och sjöbevakningsskolan ska tillfälligt kunna förordnas till andra uppgifter än sådana som ingår i utbildningen, detta för att sköta allvarliga specialsituationer som hör till Gränsbevakningsväsendets ansvarsområde. Kadetter som framskridit till de sista faserna av sina studier ska i motsvarande exceptionella situationer för viss tid kunna utnämnas till en militär tjänst som yngre officer.

Sådana allvarliga specialsituationer kan vara till exempel omfattande invandring, hybridpåverkan eller en pandemi, till följd av vilka Gränsbevakningsväsendet behöver extra personal.

I propositionen föreslås dessutom att ställföreträdararrangemangen för chefen för Gränsbevakningsväsendet ska uppdateras.

Lagarna avses träda i kraft den 1 juni 2024.

Ytterligare information:
Noora Nihtinen, överinspektör, tfn 0295 421 612, [email protected]