Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkomaalais- ja kansalaisuusasioiden sähköistämistä koskevat lait eduskunnalle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2006 10.40
Tiedote -

Ulkomaalais- ja kansalaisuusasioiden sähköistä asiankäsittelyä ja asiointia aiotaan lisätä. Hallitus päätti sähköistämisen johdosta ulkomaalaisrekisteristä annettuun lakiin ja eräisiin muihin lakeihin tulevien muutosten sisällöstä torstaina 28. syyskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa lakiesitykset eduskunnalle perjantaina. Lakien on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eduskunta on ne hyväksynyt.

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen julkishallinnossa on osa hallituksen tietoyhteiskuntaohjelmaa. Ulkomaalaisvirasto on yhdessä muiden ulkomaalaisasioiden käsittelyyn osallistuvien viranomaisten kanssa toteuttamassa kehittämishanketta, jonka tarkoituksena on mahdollisuuksien mukaan hyödyntää sähköistä asiankäsittelyä ja sähköistä asiointia ulkomaalais- ja kansalaisuusasioiden käsittelyssä. Kehittämistyön tavoitteena ovat kaikkien toimijoiden yhteiset, avoimet ulkomaalaisasioiden käsittelytavat ja niitä tukeva yhteinen tietojärjestelmä. Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kansalaisuusasioiden käsittelyssä on tarkoitus ottaa käyttöön uusi ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmä (UMA) vuoden 2009 aikana.

Sähköisen asiankäsittelyn tavoitteena on, että tieto muutettaisiin sähköiseen muotoon siellä, missä se syntyy. Osa hakemuksen liitteistä voitaisiin toimittaa sähköisesti. Tiedot talletettaisiin järjestelmään vain kerran ja erilliset lomakkeet korvattaisiin yhdellä käsittelyn aikana täydentyvällä sähköisellä lomakkeella, jonka osia voidaan lukita ja allekirjoittaa sähköisesti. Kaikki käsittelyssä syntyvä asiakirja-aineisto ja allekirjoitukset käsitellään ja arkistoidaan sähköisessä muodossa.

Hallitus ehdottaa ulkomaalaisrekisteristä annettua lakia muutettavaksi siten, että UMA:n toteuttaminen määrittelyasiakirjojen mukaisessa laajuudessa olisi mahdollista. Muutokset koskisivat ulkomaalaisrekisterin käyttäjiä ja pitäjiä, rekisterin henkilöllistä soveltamisalaa, rekisteriin talletettavia tietoja, ulkopuolisia tietolähteitä sekä tietojen luovuttamista rekisteristä.

Myös ulkomaalaislakia ja kansalaisuuslakia ehdotetaan muutettavaksi. Muutosten tarkoituksena on edesauttaa sähköisen asioinnin kehittämistä kansalaisuus- ja ulkomaalaisasioiden käsittelyssä. Myös eräitä muita lakeja esitetään muutettavaksi siten, että niiden tietojen luovuttamista sähköisessä muodossa sääntelevät säännökset olisivat johdonmukaisia ulkomaalaisrekisteristä annetun lain säännösten kanssa.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola, (09) 1604 3985

 
Sivun alkuun