Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Lastenasiaintalo turvaamaan väkivaltaa kokevaa lasta

Sisäministeriö 21.3.2013 14.41
Uutinen

Lapsia vammautuu maassamme väkivallan seurauksena lähes päivittäin. Pahimmillaan väkivalta johtaa kuolemaan. Merkittävä osa näistä vakavista seurauksista olisi estettävissä viranomaisten paremmalla yhteistyöllä. Nykyinen pirstaleinen palvelujärjestelmä ei ole onnistunut riittävän vakaasti ja ajoissa turvaamaan lapsen terveyttä, hyvinvointia ja henkeä.

Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö ja oikeusministeriö käynnistävät nykytilanteen parantamiseksi laajassa yhteistyössä toteutettavan Lastenasiaintalo-hankkeen. Kyseessä on lapsilähtöisesti tuotettu poikkihallinnollinen erityispalvelu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden epäillään kokevan fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

”Hankkeen tavoitteena on vahvistaa viranomaistoiminnan ohjausta sekä uudistaa lainsäädäntöä ja palveluiden järjestämistä niin, että väkivallan lapsiuhrit ja heidän perheensä saavat tasavertaisesti ja tarpeenmukaisesti apua kaikkialla Suomessa”, kertoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Marina Erhola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hankkeen ohjausryhmä piti ensimmäisen kokouksensa tänään.

Väkivalta heikentää lapsen hyvinvointia ja vaarantaa terveen kasvun ja hyvän elämän edellytykset. Lapsena koettu väkivalta altistaa tutkimusten mukaan merkittävästi sekä nuoruus- että aikuisiän mielenterveys- ja päihdeongelmiin ja somaattisiin sairauksiin.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula korostaa, että nykyinen hajanainen palveluiden ja rikostutkinnan kokonaisuus ei ole lapsen edun mukainen.

”Viranomaisten pitää yhdistää voimansa niin että rikoksen uhriksi joutunut lapsi saa parhaan mahdollisen tuen. Kun rikosepäilyn selvittäminen ja uhrin auttaminen keskitetään yhteen ja samaan tilaan ja viranomaiset jakavat tietoa keskenään, lapsen ei tarvitse joutua haastateltavaksi ja tutkittavaksi monessa eri paikassa”, Maria Kaisa Aula muistuttaa.

Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteesta

Palaa sivun alkuun