Hyppää sisältöön

Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian valmistelu käynnistyy

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2011 12.11
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään asettanut hankkeen Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian laatimiseksi. Hallitusohjelmaan kirjatun strategian tavoitteena on arvioida Suomeen kohdistuvan maahanmuuton määrää sekä laatua tulevina vuosina sekä maahanmuuton vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Hanke päättyy tammikuussa 2013.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on, että Suomeen luodaan maahanmuuttopolitiikan linja, joka tukee suvaitsevan, turvallisen ja moniarvoisen yhteiskunnan rakentamista sekä lisää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Keskeistä on hallittujen työmarkkinoiden ja työntekijöiden yhtäläisten oikeuksien turvaaminen työntekijöille sekä maahanmuuttajataustaisten kansalaisten työllisyyden tehostaminen, vaikuttavampi kotouttamispolitiikka, turvapaikkahakemusten nopeampi käsittely ja syrjinnän torjuminen.

Hankkeessa laaditaan maahanmuuton strategia hallituksen hyväksyttäväksi. Strategian laatimista varten on nimitetty erillinen hankeryhmä ja valmistelussa hyödynnetään olemassa olevaa tutkimus- ja tilastotietoa.

Strategiassa tarkasteltavat aihealueet ovat:

Maahanmuuton nykytila, tulevan kehityksen ja toimintaympäristön muutosten arviointi vuoteen 2020Maahanmuuttopolitiikan arvot ja visio vuoteen 2020Työvoiman maahanmuutto, maahanmuuttajien työllisyys ja yrittäjyysOpiskelijatKansainvälinen suojeluPerheenjäsenet ja muut omaisetLaittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan torjuntaKotoutuminen ja kotouttaminenVaikuttaminen EU-politiikassaKansainvälinen vaikuttaminen, yhteistyö lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssaVaikutukset maahanmuuttohallinnon organisointiin, taloudelliset vaikutukset

Strategian läpileikkaavana teemana ovat hyvät etniset suhteet ja rasismin torjunta. Hankkeen puheenjohtaja on ylijohtaja Pentti Visanen sisäasiainministeriöstä. Tiedot hankeryhmän jäsenistä ja sihteeristöstä löytyvät sisäasiainministeriön sivuilta www.intermin.fi > Valmisteilla.

TaustaaHallituksen maahanmuuttopolitiikkaa linjattiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1992. Sen jälkeen on laadittu kaksi hallituksen maahanmuuttopoliittista linjausta vuosina 1997 ja 2006. Vielä vuoden 1997 ohjelmassa painottuivat pakolais- ja turvapaikkakysymykset, mutta vuonna 2006 otettiin ensimmäistä kertaa selkeästi kantaa myös lisääntyvään työperusteiseen maahanmuuttoon. Tänä päivänä yleisimpiä Suomeen kohdistuvan maahan muuton syitä ovat perhe, työ tai opiskelu.

Lisätietoja: ylijohtaja Pentti Visanen, 071878 8600

Sivun alkuun