Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Muutoksia Kainuun hallintokokeilulakiin: Vaalitapa ja maakuntavaltuutettujen määrä muuttuu

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 31.8.2006 10.28
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään 31. elokuuta esittää, että tasavallan presidentti vahvistaisi hallituksen esityksen laiksi Kainuun hallintokokeilusta annetun lain muuttamisesta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. lokakuuta 2006.

Kainuun maakuntavaltuustoa ja sen vaaleja koskevia säännöksiä muutetaan siten, että maakuntavaltuutettujen määrä määräytyy jatkossa kuntalain säännöksien mukaisesti. Maakuntavaaleissa luovutaan kuntakohtaisista kiintiöistä ja vaalit käydään koko Kainuun kokeilualueella yhtenä vaalipiirinä kunnallisvaalien säännöksiä soveltuvin osin noudattaen. Lisäksi ennakkoäänestysoikeus maakuntavaltuuston vaaleissa laajenee koskemaan kaikkia kotimaassa olevia ennakkoäänestyspaikkoja.

Vaalitavan muutoksen yhteydessä lakiin lisätään säännös maakuntahallinnon rahoituksen perusteista ja maakuntahallinnolle asetetaan velvoite suunnitella mahdollisen alijäämän kattamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

Lisäksi säännökset, jotka koskevat Vaalan kunnan osallistumista maakuntahallintoon ja maakuntavaltuuston toimivaltaa Kainuun kehittämisrahan hallinnoinnissa, saatetaan lainmuutoksella niin ikään ajan tasalle. Vaalan kunta ei enää kuulu Kainuun erityishuoltopiiriin.

Kainuun hallintokokeilu käynnistyi vuoden 2005 alussa ja ensimmäiset maakuntavaalit käytiin lokakuussa 2004 kunnallisvaalien yhteydessä.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Teemu Eriksson, (09) 160 42526

 
Sivun alkuun