Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Ihmiskaupan uhreille oma oleskelulupatyyppi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2006 10.38
Tiedote -

Ihmiskaupan vastaista työtä tehostetaan ottamalla käyttöön nimenomainen ihmiskaupan uhreille tarkoitettu oleskelulupa. Valtioneuvosto esitti yleisistunnossaan torstaina 20.7.2006 tasavallan presidentille, että tämä vahvistaisi lait ulkomaalaislain ja ulkomaalaisrekisteristä annetun lain muuttamiseksi. Lait tulisivat voimaan 31.7.2006.

Ulkomaalaislakiin lisättiin säännös oleskeluluvasta, joka voidaan myöntää henkilölle, jonka voidaan perustellusti epäillä joutuneen ihmiskaupan uhriksi ja joka on valmis tekemään yhteistyötä viranomaisen kanssa rikoksen selvittämiseksi. Lupa myönnetään vähintään kuudeksi kuukaudeksi ja se voidaan tarvittaessa uusia. Oleskelulupa voidaan myöntää myös ilman vaatimusta yhteistyöstä ulkomaalaisen erityisen haavoittuvan aseman vuoksi.

Ulkomaalaislakiin lisättiin myös säännös niin kutsutusta harkinta-ajasta. Mahdolliselle ihmiskaupan uhrille voidaan myöntää ennen varsinaista oleskelulupaa harkinta-aika, jonka aikana hänellä on mahdollisuus toipua kokemuksistaan ja tehdä päätös siitä, ryhtyykö hän yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Harkinta-aika myönnetään tapauskohtaisesti vähintään 30 vuorokauden ja enintään kuuden kuukauden mittaiseksi ajaksi.

Lainmuutoksen tarkoitus on tehostaa ihmiskaupan torjuntaa ja rikollisten kiinnisaamista. Muutoksella halutaan auttaa uhreja vapautumaan ihmiskaupparikollisten otteesta ja estää heidän uudelleen uhriutumisensa. Sisäasiainministeri Kari Rajamäki korostaa, että uhrien suojelun kannalta on tärkeää, että turvallisuusnäkökohdat otetaan kaikissa eri tilanteissa huomioon, myös vastaanoton ja auttamisen eri vaiheissa.

Oleskeluluvan saanut henkilö tarvitsee myös suojelua, neuvontaa ja tukea toipuakseen kokemastaan. Tukitoimenpiteistä ei kuitenkaan säädetä ulkomaalaislaissa, vaan eri hallinnonalat tekevät yhteistyössä tarvittavat järjestelyt riittävän tuen ja suojelun takaamiseksi. Työministeriön johdolla toiminut työryhmä onkin laatinut ehdotuksen ihmiskaupan uhrien palvelujen ja tukitoimien toteuttamiseksi. Ulkomaalaisrekisteristä annettuun lakiin tehdään ulkomaalaislain muuttamisesta johtuvat muutokset. Ulkomaalaisrekisteriin voidaan näin tallettaa tiedot ihmiskaupan uhreista, joille on annettu harkinta-aika. Tietoja rekisteristä voidaan luovuttaa ihmiskaupan uhrien vastaanoton järjestämiseksi.

Lisätietoja: hallitusneuvos Eero Koskenniemi, (09) 160 42734

 
Sivun alkuun