Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Putkalaki voimaan 1.10.2006

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2006 10.40
Tiedote -

Uusi poliisin säilyttämien henkilöiden kohtelua koskeva laki eli ns. putkalaki tulee voimaan 1.10.2006. Samanaikaisesti tulevat voimaan myös päihtyneiden käsittelystä annettuun lakiin ja useisiin muihin lakeihin putkalain johdosta tehdyt muutokset. Hallitus esitti lakien vahvistamista torstaina 28. syyskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina.

Eduskunnan vastaukseen hallituksen esitykseen laiksi poliisin säilyttämien henkilöiden kohtelusta sekä laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta sisältyy eduskunnan lausuma, jossa eduskunta edellyttää hallituksen selvittävän mahdollisuudet edistää selviämisasematoiminnan ja muun akuutin päihdehuollon kehittämistä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä poliisin kanssa.

- Akuutin päihdehuollon kehittämismahdollisuuksia kartoitettiin alustavasti jo putkalain valmistelun yhteydessä. Lain tullessa nyt voimaan konkreettinen kehittämistyö on käynnistettävä viipymättä sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäasiainministeriön yhteistyönä, toteaa sisäasiainministeri Kari Rajamäki.

Uudessa putkalaissa säädetään vapautensa menettäneen henkilön kohtelua koskevista yleisistä periaatteista sekä vapautensa menettäneen oikeuksista ja velvollisuuksista sekä perusoikeuksien rajoituksista perustuslainasettamien vaatimusten ja ihmisoikeussopimusten velvoitteiden mukaisesti. Lisäksi laissa määritellään toimenpiteet, joihin poliisin henkilökunnalla on oikeus ryhtyä henkilön vapauden rajoittamiseksi silloin, kun henkilö on poliisin säilytettävänä.

Lakia sovelletaan poliisin säilyttämien tutkintavankien, pidätettyjen ja kiinni otettujen kohteluun sekä muiden poliisin säilytettävinä laillisella perusteella olevien vapautensa menettäneiden kohteluun. Laki edellyttää, ettei vapautensa menettäneen oikeuksia saa rajoittaa enempää kuin vapauteen kohdistuvan toimenpiteen tarkoitus, säilytysvarmuus, säilytystilan järjestyksen säilyminen sekä vapautensa menettäneiden ja muiden henkilöiden turvallisuus välttämättä vaativat.

Putkalaki edellyttää, että vapautensa menettäneitä on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja heidän ihmisarvoaan kunnioittaen. Vapautensa menettäneitä ei saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa keskenään eri asemaan. Alle 21-vuotiaana rikoksensa tehneen tai muusta syystä kuin rikoksen johdosta alle 21-vuotiaana kiinni otetun vapautensa menettäneen kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota vapautensa menettäneen iästä ja kehitysvaiheesta johtuviin tarpeisiin. Alle 18-vuotias vapautensa menettänyt on pidettävä erillään muista vapautensa menettäneistä, jollei hänen etunsa muuta vaadi.

Päihtyneet ensisijassa päihtyneiden selviämisasemalle tai muuhun hoitopaikkaan

Laki päihtyneiden käsittelystä annetun lain muuttamisesta tulee voimaan samanaikaisesti putkalain kanssa eli 1.10.2006 alkaen. Laki edellyttää, että poliisin on toimitettava henkilöt, jotka eivät käyttäytymisellään aiheuta vaaraa muiden henkilöiden turvallisuudelle, päihtyneiden selviämisasemalle tai muuhun hoitopaikkaan, jollei päihtyneestä voida huolehtia muulla tavoin. Väkivaltaiset päihtyneet tai väkivaltaiseksi tiedetyt päihtyneet on toimitettava poliisin säilytystilaan. Poliisin säilytystilaan joudutaan ottamaan myös muita päihtyneitä, jos selviämisasemaa tai muuta hoitopaikkaa ei ole käytettävissä.

Päihtyneiden käsittelystä annettu laki edellyttää, että jos päihtyneen terveydentila antaa siihen aihetta, hänet on viipymättä toimitettava sairaalahoitoon tai ryhdyttävä muuhun hänen tilansa vaatimaan toimenpiteeseen.

Lisätietoja: poliisijohtaja Kimmo Hakonen, (09) 1604 2875

 
Sivun alkuun