Hyppää sisältöön

Rekisterihallintolaki ja eräät maistraatin toimivallan määräytymistä koskevat säännökset muuttuvat

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2006 11.16
Tiedote -

Rekisterihallintolakia, nimilakia, isyyslakia, perintökaarta ja kotikuntalakia aiotaan muuttaa. Hallitus päätti tänään 9. marraskuuta esittää, että tasavallan presidentti vahvistaisi lait. Rekisterihallintolain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2007 ja muiden lakien 1.3.2007.

Rekisterihallintolakia muutetaan siten, että sen sääntely vastaa uuden perustuslain vaatimuksia. Maistraatin toimialueista päättäminen siirtyy sisäasiainministeriöltä valtioneuvostolle ja maistraatin toimipaikoista päättäminen lääninhallituksilta sisäasiainministeriölle.

Maistraatin toimivallan määräytymistä koskevat säännökset nimilaissa, isyyslaissa, perintökaaressa ja kotikuntalaissa muuttuvat siten, että maistraattien erikoistuminen ja tehtävän siirtäminen hoidettavaksi toisessa maistraatissa on eräissä maistraatin tehtävissä mahdollista. Nykyisin maistraatin toimivalta määräytyy pääsäännön mukaan alueellisesti eli sen mukaan, missä esimerkiksi hakemuksen tai ilmoituksen tehneen henkilön kotikunta on.

Nimenmuutoshakemusten käsittely sekä isyyden tunnustamisen vahvistamista ja perukirjan osakasluettelon vahvistamista koskevat tehtävät voidaan tarvittaessa siirtää toisen maistraatin hoidettavaksi. Muuttoilmoituksesta aiheutuvat merkinnät väestötietojärjestelmään voi tietyin edellytyksin tehdä myös muu ilmoituksen vastaanottanut maistraatti kuin henkilön kotikunnan maistraatti. Erikoistumisen ja tehtävien siirtämisen yleisistä perusteista säädetään erikseen kussakin edellä mainitussa laissa. Tarkemmat säännökset tehtävien siirtämisestä sekä tehtäviä siirtävistä ja vastaanottavista maistraateista tullaan antamaan sisäasiainministeriön asetuksella ennen kuin tehtävien siirto toteutetaan 1.3.2007 alkaen.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Terhi Lehtonen, (09) 160 42839

Sivun alkuun