Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sisäministeri Mikkonen tapaa Maltan sisäministeri Byron Camillerin Helsingissä 28.9.

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2022 10.59
Tiedote

Sisäministeri Krista Mikkonen tapaa Maltan sisäministeri Byron Camillerin Helsingissä 28.9. Ministerit keskustelevat muun muassa EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksen etenemisestä sekä muuttoliikkeen välineellistämisestä.

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkauudistus eteni Ranskan puheenjohtajakaudella ja kesäkuussa jäsenvaltioiden kesken saavutettiin yhteisymmärrys kahdesta uudistuskokonaisuuteen sisältyvästä asetusehdotuksesta.

-On tärkeää, että hyödynnetään Ranskan puheenjohtajuuskaudella saavutettu yhteisymmärrys ja edetään viipymättä uudistuksen seuraaviin vaiheisiin, toteaa sisäministeri Mikkonen.

Kesäkuussa reilut 20 EU-jäsenmaata (Suomi mukaan lukien) ja Schengen-assosiaatiomaata allekirjoittivat poliittisen yhteisvastuujulistuksen viiden Välimeren maan (Espanja, Italia, Kreikka, Kypros ja Malta) hyväksi. Tällä hetkellä sitoumuksia on annettu hieman yli 8000 turvapaikanhakijan siirroista.
 
Myös Suomi on allekirjoittanut julistuksen ja valmistautuu vastaanottamaan sisäisiä siirtoja. Siirrettävien määrästä ja profiileista keskustellaan vielä kansallisesti ja asiasta päättää valtioneuvosto.  Vuonna 2020 Suomi otti 175 turvapaikanhakijaa sisäisinä siirtoina, joista Maltalta siirrettiin 28.

Keskustelua yhteisvastuusta ja vastuun ja solidaarisuuden välisestä tasapainosta jatketaan Tšekin puheenjohtajuuskaudella.

Maahanmuuton välineellistämiseen etsitään ratkaisuja kansallisella ja EU-tasolla

Ministerit keskustelevat myös muuttoliikkeen välineellistämisestä ja siihen vastaamisesta. Suomi on tehnyt useita kansallisia toimia, joilla pyritään parantamaan valmiutta reagoida laajamittaiseen maahantuloon sekä muuttoliikkeen välineellistämiseen. Päävastuu laajamittaiseen maahantuloon varautumisesta kuuluu maahanmuuttoviranomaisille.

Suomen eduskunta hyväksyi heinäkuussa 2022 lait, joiden perusteella valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikkojen sulkemisesta tai rajoittamisesta sekä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskittämisestä yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle, jos se on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Maahanmuuton välineellistämiseen etsitään ratkaisuja myös EU-tasolla.

Lisätietoja:
erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)
johtava asiantuntija Kukka Krüger, p. 0295 488 270, [email protected]
 

 
Sivun alkuun