Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Sisäministeri Päivi Räsänen: Aikuisten otettava vakavasti lasten kokemukset seksuaalisesta häirinnästä

Sisäministeriö 12.3.2013 12.38
Uutinen

Sisäministeri Päivi Räsänen korostaa, että kaikilla aikuisilla on vastuu suhtautua vakavasti lasten kokemuksiin seksuaalisesta häirinnästä. Ministeri Räsänen puhui asiasta tänään Helsingissä seminaarissa, joka käsitteli lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää.

– Yksi tärkeimmistä asioista on, että lapsi ja nuori tulee aikuisten toimesta nähdyksi ja kuulluksi silloin, kun hän joutuu seksuaalisen häirinnän tai seksuaalirikoksen uhriksi. Tässä asiassa meillä kaikilla aikuisilla on paljon parantamista. Lapsen ja nuoren kokemuksia ei tule koskaan vähätellä tai asettaa kyseenalaiseksi, ministeri totesi.

Tieto ja ymmärrys lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalirikoksista sekä niiden vaikutuksista on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. – Tämän seurauksena näitä rikoksia tunnistetaan aiempaa enemmän, ja niistä myös ilmoitetaan poliisille. Samaan aikaan näiden rikosten tekeminen on tullut helpommaksi internetin välityksellä, ministeri totesi puheessaan.

Viranomaiset ovat monella tavalla kehittäneet lapsille ja nuorille suunnattuja palveluja, jotka ennalta ehkäisevät seksuaalista häirintää ja seksuaalirikoksia. – Yksi näistä on nettipoliisitoiminta, joka on varsin uusi ja laajeneva poliisitoiminnan muoto, jonka lapset ja nuoret ovat ottaneet alusta lähtien omakseen. Nettipoliisitoiminnan kautta poliisi on paljastanut rikoksia, joiden tuleminen poliisin tietoon olisi muuten ollut hyvin epätodennäköistä, ministeri Räsänen kertoi.

Nettipoliisitoiminta on osoittautunut käytännössä erittäin tehokkaaksi keinoksi lisätä tietoa seksuaalirikoksista nuorten keskuudessa. Nuorille on helpompaa keskustella herkiksi ja aroiksi koetuista asioista verkossa. Poliisi voi myös aktiivisesti osallistua nuorten keskusteluihin, ja joissain tapauksissa tämä on johtanut lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen paljastumiseen. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä sisäisen turvallisuuden ohjelmasta on päätetty selvittää lainsäädäntömuutokset, jotka mahdollistaisivat poliisille nykyistä laajemmat mahdollisuudet telekuunteluun ja televalvontaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi ja selvittämiseksi.

Ministerin koko puhe on saatavilla verkkosivulta: www.intermin.fi/puheet

Lisätietoja: valtiosihteeri Marjo Anttoora, 071 878 8202
 

Palaa sivun alkuun