Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto esittää Barentsin euroarktisen alueen pelastuspalvelusopimuksen hyväksymistä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2011 12.13
Tiedote -

Valtioneuvosto esitti tänään, että tasavallan presidentti antaisi eduskunnalle hallituksen esityksen Barentsin euroarktisen alueen pelastuspalvelusopimuksen hyväksymisestä sekä esityksen laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Presidentin on määrä antaa esitys eduskunnalle perjantaina 16.12.2011.

Sopimuksella tehostettaisiin Barentsin alueen pelastuspalvelualan yhteistyötä suuronnettomuustilanteissa sekä tapauksissa, joissa lähimmät tai nopeimmin saatavilla olevat tarkoituksenmukaiset pelastuspalveluyksiköt ja tekniset voimavarat ovat toisessa sopimusvaltiossa. Suomessa Barentsin alueeseen kuuluvat Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen toimialueet. Avunannossa sovelletaan kunkin maan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sitoumuksia. Sopimus myös velvoittaisi ilmoittamaan onnettomuuksista, joilla on tai saattaa olla haitallisia vaikutuksia toisen sopijamaan väestöön tai alueeseen.

Sopimus tulee voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun se on saatettu voimaan kaikissa sopimusvaltioissa. Esitykseen sisältyvä laki on tarkoitettu tulemaan voimaan tasavallan presidentin asetuksella samanaikaisesti sopimuksen kanssa.

Barentsin euroarktisen alueen pelastuspalvelusopimus allekirjoitettiin Moskovassa vuonna 2008.

Lisätietoja: hallitusneuvos Timo Viitanen, 071878 8440

Sivun alkuun