Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi palauttaa sisärajatarkastukset 9.10.-21.10. Eurooppa-neuvoston kokouksen turvallisuuden varmistamiseksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2006 10.42
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti torstaina 5.10. palauttaa sisärajatarkastukset maanantaista 9. päivästä lokakuuta 21. päivään lokakuuta 2006 Lahdessa 20.10.2006 valtiopäämiestasolla järjestettävän epävirallisen tapaamisen turvallisuuden varmistamiseksi. Käytettävissä olevan tiedon mukaan kokoukseen ei kohdistu mitään erityistä uhkaa.

Sisärajalla suoritettavat rajatarkastukset kohdennetaan viranomaisten yhdessä laatimien uhka-arvioiden ja riskiprofiilien sekä rikostiedustelun perusteella riskiryhmiin ja -henkilöihin. Kaikkiin maahan sisärajan kautta tuleviin henkilöihin ei siten ole tarkoitus kohdistaa rajatarkastusta.

Käytännössä rajatarkastustoimenpiteet kohdennetaan keskeisimmille rajanylityspaikoille, mutta niitä voidaan lisäksi suorittaa mm. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla. Tarkastusten palauttaminen ei edellytä matkustajilta tavallisesta tilanteesta poikkeavien matkustusasiakirjojen mukana pitämistä.

Euroopan unionin piirissä sisärajatarkastuksia on palautettu terrori-iskujen pelossa ja pyrittäessä varmistamaan yleinen järjestys ja turvallisuus suurien yleisötapahtumien, kuten jalkapallo-ottelujen yhteydessä. Sisärajatarkastukset on lähes poikkeuksetta palautettu myös Euroopan unionin huippukokousten yhteydessä. Suomi palautti sisärajatarkastukset vuonna 2005 yleisurheilun Maailmanmestaruuskisojen turvallisuuden varmistamiseksi sekä syksyllä 2006 ASEM -huippukokouksen turvallisuuden varmistamiseksi.

Lisätietoja: hallitusneuvos Tomi Vuori, 020 410 6600

 
Sivun alkuun