Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Finanspolitiska ministerutskottet fastställde åtgärder för att stärka penningspelsmonopolet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.2.2014 12.30
Nyhet

Statsrådets pressmeddelande

Finanspolitiska ministerutskottet fastställde åtgärder för att stärka penningspelsmonopolet. Finländska lagliga penningspelsbolag säkerställs en möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt utveckla sin verksamhet för att bolagens spelutbud ska kunna förnyas och fortsätta att vara intressant i en föränderlig och digitaliserad omvärld.

Ministerutskottet beslutade förorda penningspelssammanslutningarnas förslag om att inrätta en digital uppföljningsgrupp. Uppföljningsgruppen har till uppgift att analysera olika sätt att begränsa sådant utbud som strider mot lotterilagen.

För att bekämpa sådan spelverksamhet som strider mot lotterilagen beslutade ministerutskottet att utreda om det är möjligt att i villkoren för de koncessioner för radio- och televisionsverksamhet som statsrådet beviljar ingripa i olaglig marknadsföring. Så kallad blockering eller förhindrande av penningöverföring föreslås inte i det här skedet som en primär metod, utan metoderna bedöms i enlighet med penningspelssammanslutningarnas och myndigheternas gemensamma syn. Dessutom ska allmänheten göras mer medveten om säkert och lagligt penningspel. Utvecklingsförslagen för att hindra sådan penningspelsverksamhet som strider mot lotterilagen bereds före utgången av 2014.

Europeiska kommissionens beslut en bidragande orsak

En bidragande orsak till finanspolitiska ministerutskottets riktlinjer är Europeiska kommissionens beslut om att inte skrida till åtgärder i ett ärende som gäller lagenligheten i Finlands penningspelsmonopol. I november 2013 lade Europeiska kommissionen ner det överträdelseförfarande som det inlett mot Finland, som gällde utbudet och marknadsföringen av gränsöverskridande sportvadslagning. På grund av överträdelseförfarandet ändrades Finlands lotterilag under förra riksdagsperioden i två steg. Bland annat fogades till lagen en paragraf som gäller tillåten marknadsföring av penningspel. Samtidigt gick man över till ett lagstadgat monopolsystem.

I sitt pressmeddelande konstaterade kommissionen att Finlands ändrade lotterilag konsekvent och systematiskt motsvarar de eftersträvade målen genom att ta i bruk ett penningspelsmonopol i medlemsstaterna. Enligt kommissionen motsvarar den ändrade lagen och ibruktagandet och tillämpning av lagen också de krav som EU-domstolen har ställt på penningspelsmonopolet.

Efter sitt pressmeddelande har kommissionen på flera olika internationella forum lyft upp Finland som ett modellexempel för monopolsystemet. I Finland är det Fintoto Oy, Penningautomatföreningen RAY och Veikkaus Oy som erbjuder penningspelsverksamhet i enlighet med lotterilagen.

De samlade riktlinjer som finanspolitiska ministerutskottet behandlade bereddes som ett övergripande samarbete mellan de ministerier som ansvarar för penningspelsärenden. Vid beredningen beaktades även den parlamentariska arbetsgruppens arbete och penningspelsbolagens synpunkter.

Ytterligare information: Päivi Nerg, inrikesministeriets kanslichef, ordförande för delegationen för penningspel, tfn 0295 418 803
 

 

 
Sivun alkuun